- Home
- Social
- (06.08.2020, 21:26)
- Ana Maria Rus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un profesor de la Facultatea de Fizică îţi spune câţi ani din viaţă îţi „fură” poluarea
- Poluarea nu-ţi afectează doar sănătatea, ci îţi scurtează şi viaţa
- Momentan, poluarea din marile oraşe nu este corect monitorizată
- Cele mai poluate oraşe din ţară sunt Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Braşov
Urmărește
1123 afișări
Un profesor de la Facultatea de Fizică îţi spune câţi ani din viaţă îţi „fură” poluarea
Poluarea nu-ţi afectează doar sănătatea, ci îţi scurtează şi viaţa. Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi spune că în oraşe există mai multe surse de poluare.
Vorbim de numărul maşinilor şi calitatea acestora, cele mai multe fiind vechi. Aici includem şi calitatea şantierelor şi arderile din zona industrială: cele mai poluante sunt arderile cu lemne din gospodării. Diminuarea poluării ar duce automat la creşterea speranţei de viaţă. Aici însă ne confruntăm cu o altă problemă: poluarea nu este corect monitorizată.
Radu Crişan, medic specialist, ne spune că cei mai afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii tineri, mai ales cei care deja au probleme respiratorii. Cele mai poluate oraşe din ţară sunt Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Braşov.
- „Sunt studii, măcar preliminare care arată că doar pentru particule mici, particule PM 2,5, o reducere a acestora la o pătrime, În Bucureşti spre exemplificare, ar creşte speranţa de viaţă cu cel puţin 2 ani. Aceste studii sunt făcute fără a lua în considerare alţi compuşi chimici, la fel de nocivi”, explică profesorul universitar Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din Iaşi.
- „Ceea ce se întâmplă în întreaga lume unde este industrie. Inclusiv din gazele arse de automobile au efecte devastatoare asupra populaţiei tinere. Există o categorie de oameni inocenţi care sunt expuşi prin particulele care există în marile oraşe, mai ales unde lipsesc spaţiile verzi. În următorii ani, acest pericol al poluării va fi luat în seamă şi vom vedea pacienţi cu patologie respiratorie cronică care nu au alţi factori declarativi, nu au fost fumători”, spune doctorul Radu Crişan Dabija, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
IMAGINI
MAM
Poluare Iasi
ID:32074
20200806
profesor universitar Facultatea de Fizică Iaşi
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe