- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.02.2016, 18:13)
- Monica Moanea , Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un program care îşi propune să descurajeze fumatul încă din copilărie se lansează în februarie
Ministerul Sănătăţii va lansa la sfârşitul acestei luni programul "Educaţie pentru Sănătate" prin care autorităţile statului îşi propun să descurajeze fumatul încă din copilărie.
Urmărește
361 afișări
Un program care îşi propune să descurajeze fumatul încă din copilărie se lansează în februarie (Imagine: Shutterstock)
Programul "Educaţie pentru Sănătate" va fi lansat pe 24 februarie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, la conferinţa "Legislaţia de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise - un model de democraţie participativă, susţinută de experţi medicali, în beneficiul sănătăţii publice", organizată marţi la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta".
"Se vorbeşte zilele acestea foarte mult de profilaxie. Ministerul Sănătăţii îşi asumă în mod hotărât acest aspect prin programul sectorial de guvernare şi şi-a făcut un obiectiv - Educaţie pentru sănătate. S-a lucrat mult în ultimii 25 de ani la un astfel de program. Am reuşit să îi reunim pe toţi sub egida preşedinţiei României şi în 24 februarie vom lansa o primă etapă a acestui program prin care ne dorim să creăm atitudini sănătoase încă din copilărie, să putem să explicăm de ce nu este bine acest lucru, nu să interzicem pur şi simplu fiindcă nu o facem de dragul de a strica calitatea vieţii celor care fumează, dar cred că pentru a aduce un singur argument ar trebui să se gândească la viitorul copiilor care nu vor fi expuşi la fum de ţigară", a spus ministrul Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
La rândul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a spus că legea anti-fumat va proteja publicul de efectele fumatului pasiv, iar România va fi o ţară mai sănătoasă.
"Această lege va avea beneficii semnificative în viitor pentru sănătatea tuturor cetăţenilor români. (...) Această lege va proteja publicul de efectele fumatului pasiv şi va asigura un aer curat la locul de muncă pentru aceia care lucrează în spaţii închise. Această lege va asigura o Românie mai sănătoasă, iar o Românie mai sănătoasă va deveni o Românie mai prosperă", a spus ambasadorul Hans Klemm.
România pierde 5.700 de oameni în fiecare an din cauza fumatului pasiv, adică 15 persoane pe zi, potrivit datelor prezentate la conferinţă. De asemenea, din totalul celor 42.024 de români care au murit din cauza fumatului de tutun, 13,7%au murit din cauza fumatului pasiv. Datele mai arată că prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi atât la locul de muncă cât şi în spaţiile publice şi acasă.
Românii sunt şi cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni, doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuşi la fum de tutun la locul de muncă, faţă de media europeană de 72%.
De asemenea, conform Global Youth Tabacco Survey 2013 Romania, aproape 50% dintre tineri susţin că au început să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.
Ultimul studiu disponibil este cel realizat de IRES in luna ianuarie 2016, imediat după adoptarea legii antifumat de către Camera Deputaţilor.
Potrivit studiului, 93% dintre participanţi au auzit despre legea care interzice fumatul în spaţiile publice din România. Procentul celor care sunt informaţi cu privire la această lege, conform declaraţiilor lor, creşte direct proporţional cu vârsta respondenţilor şi cu nivelul lor de educaţie.
Dintre intervievaţi, 79% au o părere bună sau foarte bună cu privire la această lege şi doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă faţă de legea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice. Legea este susţinută de trei sferturi dintre respondenţi şi 10% dintre ei au declarat că sunt împotriva sa.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe