Un protestatar s-a urcat pe o maşină a Jandarmeriei, la Piaţa Revoluţiei

Un manifestant dintre cei ajunşi sâmbătă seară în Piaţa Revoluţiei, cunoscut ca participant la majoritatea protestelor din Bucureşti, s-a urcat pe o maşină a Jandarmeriei, de unde a coborât după câteva minute, după ce a fost convins de un negociator.

Urmărește
762 afișări
Imaginea articolului Un protestatar s-a urcat pe o maşină a Jandarmeriei, la Piaţa Revoluţiei

Un protestatar s-a urcat pe o maşină a Jandarmeriei, la Piaţa Revoluţiei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

După ce manifestantul a coborât de pe maşina Jandarmeriei, protestatarii au scandat "Jandarmeria apără hoţia!", iar apoi "Uniţi, salvăm Jandarmeria!".

În Piaţa Revoluţiei se află, la ora transmiterii acestei ştiri, câteva sute de protestatari, traficul rutier fiind blocat pe Calea Victoriei.

Cordoanele forţelor de ordine sunt masate la sediul Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 17.30, în zona fântânii de la Universitate, dar şi pe trotuarul de la Teatrul Naţional.

În mijlocul lor a venit, cu un steag, şi liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, care a fost însă apostrofat de câţiva manifestanţi şi obligat să iasă din mulţime.

În jurul orei 18.00, protestatarii au intrat pe carosabil, blocând circulaţia pe bulevardul Nicolae Bălcescu.

Ei au aprins lumânări în memoria victimelor Revoluţiei, iar în jurul orei 19.00 au plecat în marş pe traseul Universitate - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei, traficul fiind blocat succesiv şi pe bulevardele Magheru şi Lascăr Catargiu.

Protestatarii - în majoritate tineri, dar şi persoane de peste 40-50 de ani şi câţiva copii - au ajuns, în jurul orei 19.40, în Piaţa Victoriei, unde sediul Guvernului a fost înconjurat de cordoane de scutieri.

La protest au venit şi persoane care se declară revoluţionari, dar şi tineri care au scandat cântece din "repertoriul" galeriilor de fotbal.

Manifestanţii au fluturat steaguri tricolore şi au afişat bannere cu mesaje ca "Adevărata Românie se află în stradă, nu la microfon" şi "Oligarhia distruge România".

Unii dintre ei au aruncat cu petarde, însă nu au putut fi identificaţi de către forţele de ordine.

Manifestanţii au protestat în faţa sediului Guvernului aproximativ o oră, după care au plecat spre Piaţa Revoluţiei, pe Calea Victoriei.

Protestatarii s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare, pe internet circulând şi un manifest denumit "Declaraţia de la Bucureşti. 21 decembrie 2013", în care se cere, printre altele, demisia Guvernului şi a şefului statului, "abrogarea" noilor modificări aduse Codului penal şi interzicerea mineritului pe bază de cianuri şi a fracturării hidraulice.

Printr-un alt anunţ, oamenii au fost chemaţi să aprindă o lumânare în memoria eroilor căzuţi în Revoluţie şi să refacă, simbolic, baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989.

Aproximativ 2.000 de oameni au protestat în Capitală şi duminica trecută, pentru menţinerea ordinii fiind mobilizaţi 600 de jandarmi. Manifestaţia, neautorizată, a fost marcată de incidente după ce o parte a protestatarilor au blocat bulevardul Regina Elisabeta şi Calea Victoriei, iar apoi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi din faţa sediului Guvernului. Cinci protestatari au fost ridicaţi şi amendaţi cu câte 500 de lei.

Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a spus, o zi mai târziu, că la protest au fost mai mulţi membri ai unor galerii de fotbal, niciunul dintre aceştia nefiind sancţionat până la acel moment. Potrivit lui Olaru, aceştia urmau să fie identificaţi după vizionarea imaginilor, în condiţiile în care au aprins torţe în timpul manifestaţiei şi chiar au aruncat cu acestea spre forţele de ordine.

Olaru a mai spus că a fost pentru prima dată în cele 18 săptămâni în care au fost organizate mitinguri neautorizate în Piaţa Universităţii când grupurile de suporteri sunt acceptate de către protestatari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici