- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.12.2018, 08:31)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un psiholog spune care sunt situaţiile care pot genera certuri în cupluri în perioada Sărbătorilor
Curăţenia, cumpărăturile, împodobirea bradului, organizarea Revelionului sau vizita socrilor pot fi factori de tensiuni în cupluri în această perioadă a Sărbătorilor. Potrivit psihologilor, certurile în relaţii se acutizează în această perioadă, când cuplurile petrec mai mult timp împreună.
Urmărește
1651 afișări
Psiholog: În perioada Sărbătorilor se acutizează conflictele în cupluri şi apar certurile
„Timpul liber petrecut în familie în perioada sărbătorilor nu este întotdeauna o sursă de bine, înţelegere, bucurie şi armonie, aşa cum am presupune şi cum ne-am dori. Multe cupluri trăiesc în tensiune cronică, tot timpul, unele statistici spun că ar fi cam 40 % dintre cupluri. Alte cupluri trec ocazional prin perioade mai tensionate, de multe ori perioada sărbătorilor fiind o perioadă de acest gen, în care se acutizează conflictele, nemulţumirile, certurire, uneori ducând la despărţiri. Cauzele tensiunilor <<de sezon>> în cupluri sunt generate şi susţinute de factori specifici acestor perioade”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Keren Rosner.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Psihologul ne oferă şi exemple de situaţii care conduc la aceste tensiuni în cupluri în perioada sărbătorilor.
„În mod obişnuit, partenerii au o rutină în ceea ce priveşte organizarea activităţilor cotidiene. Faptul că partenerii petrec mai mult timp împreună în această perioadă, necesită acordul în ceea ce priveşte programul comun specific acestei perioade. Nu întotdeauna preferinţele celor doi coincid şi de aici pot să apară nemulţumiri şi neînţelegeri. Programul zilelor libere este adesea sursă de conflict dacă ritmul celor doi şi/sau proiecţia fiecăruia este diferită în ceea ce priveşte petrecerea lor. Aşteptările diferite ale partenerilor în ceea ce priveşte organizarea sărbătorilor şi a semnificaţiei lor, fac că ei să se simtă dezamăgiţi şi nefericiţi”, explică psihologul.
Potrivit lui Keren Rosner, această perioada este solicitantă în ceea ce priveşte curăţenia casei, pregătirul mesei, cumpărăturile, aranjarea pomului de Crăciun, organizarea petrecerii de revelion, iar repartizarea sarcinilor între parteneri poate să fie inegală, generând frustrări şi reproşuri către celălalt partener mai puţin solicitat.
De asemenea, şi cheltuielile sau repartizarea banilor pot să fie disputate cu înverşunare arunci când fiecare partener are alte priorităţi. Un al motiv de ceartă în cuplu este vizita altor membri ai familiei.
„Faptul că sunt programate sau există obiceiul care include întâlnirea cu familia lărgită poate să fie foarte stresantă pentru unul dintre parteneri, cel care nu are o relaţie bună cu alţi membrii ai familiei sau care au conflicte vechi cu cineva din familie. Acest disconfort poate să se răsfrângă către partenerul de cuplu”, explică Rosner.
Consumul excesiv de alcool de multe ori aduce, spune psihologul, comportamente agresive, reproşuri, acţiuni indezirabile ce lezează celălalt partener şi provoacă conflicte.
„Programul şi relaţia cu copiii pot să aducă divergente în ceea ce priveşte educaţia, răspunsurile la solicitările copiilor pot să nu fie pe placul sau în acordul standardelor celuilalt părinte. Certurile din cauza abordării rolului de părinte ale celuilalt sunt foarte frecvente (…) Intimitatea care este privită diferit de cei doi, tandreţea şi atenţia alocată partenerului pot să devină motiv de interpretare negativă, supărare şi nemulţumire care poate să alunece în certuri serioase”, este de părere psihologul.
Din nefericire, şi cadourile, care ar trebui să aducă bucurie şi plăcere, se întâmplă să fie subiectul tensiunilor în familie, fie că nu sunt adecvate gusturilor celuilalt, fie nu există.
„Multe cupluri poartă în suflet nemulţumiri mai vechi iar în această perioadă de relaxare ele erup la stimuli neînsemnaţi. Scânteia declanşatoare poate să fie un gest, afirmaţie, împotrivire care nu face decât să declanşeze tensiunea acumulată transformând-o în conflict”, mai explică Keren Rosner, care precizează faptul că şi monotonia, programul repetitiv la fiecare sărbătoare, lipsa de imaginaţie şi provocare, păstrarea aceluiaşi mediu pot să provoace o stare de disconfort şi saturaţie ce se pot descarcă în certuri şi reproşuri.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe