- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.04.2023, 22:30)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Un raport ONU privind clina pune lumea pe gânduri: nivelul mării se umflă văzând cu ochii
Nivelul global al mărilor creşte într-un ritm mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat în primul deceniu de măsurători, în perioada 1993-2002, şi a atins un nou record anul trecut, a anunţat vineri Organizaţia Meteorologică Mondială, avertizând că această tendinţă va continua timp de milenii.
Urmărește
924 afișări
Un raport ONU privind clina pune lumea pe gânduri: nivelul mării se umflă văzând cu ochii
Topirea extremă a gheţarilor şi nivelurile record de căldură din oceane - care determină dilatarea apei - au contribuit la o creştere medie a nivelului mării de 4,62 mm pe an în perioada 2013-2022, a precizat agenţia ONU într-un raport care detaliază ravagiile provocate de schimbările climatice, potrivit Reuters. Acest ritm este aproximativ dublu faţă de cel înregistrat în primul deceniu, 1993-2002, ceea ce duce la o creştere totală de peste 10 cm de la începutul anilor 1990.
„Am pierdut deja acest joc al topirii gheţarilor şi al creşterii nivelului mării, aşa că sunt veşti proaste”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, în cadrul unei conferinţe de presă. Aceasta deoarece au fost deja emise niveluri atât de ridicate de gaze cu efect de seră încât apele vor continua să crească timp de „mii de ani”.
Creşterea nivelului mării ameninţă unele oraşe de coastă şi însăşi existenţa unor state de joasă altitudine, cum ar fi insula Tuvalu - care intenţionează să construiască o versiune digitală a sa în cazul în care va fi scufundată.
Raportul anual, publicat cu o zi înainte de Ziua Pământului, a arătat, de asemenea, că gheaţa de mare din Antarctica a scăzut până la minime record în iunie şi iulie anul trecut. Oceanele au fost cele mai calde înregistrate vreodată, aproximativ 58% din suprafaţa lor înregistrând un val de căldură marină, se arată în raport.
Aproximativ 15.000 de persoane au murit în timpul valurilor de căldură din Europa anul trecut, a afirmat acesta.
Taalas a declarat că astfel de fenomene meteorologice extreme vor continua până în anii 2060, indiferent de măsurile pe care le vom lua pentru reducerea emisiilor. Dar el a spus că există încă o şansă de a schimba lucrurile după aceea.
„Vestea bună ar fi că am putea să eliminăm treptat această tendinţă negativă şi chiar să atingem limita de 1,5 grade Celsius”, a spus el, menţionând planurile climatice mai ambiţioase ale ţărilor din G7 care ar putea permite lumii să atingă ţinta de temperatură stabilită la Paris în 2015.
În general, OMM a precizat că anul 2022 s-a clasat pe locul cinci sau şase în topul celor mai călduroşi ani înregistraţi vreodată, temperatura medie globală fiind cu 1,15 grade Celsius peste media preindustrială, în ciuda impactului de răcire al unui eveniment climatic La Niña, care a durat trei ani.
Cercetătorii în domeniul climei au avertizat că lumea ar putea depăşi un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024, alimentat de schimbările climatice şi de revenirea anticipată a încălzirii condiţiilor El Niño.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe