Un regizor britanic, şocat de "ororile sistemului medical din România", deschide o clinică în Viscri
Regizorul britanic Luke Douglas-Home a decis să înfiinţeze un centru medical în satul Viscri, din judeţul Braşov, după un accident pe care l-a suferit în această localitate, în 2005, în urma căruia a putut să descopere "ororile sistemului medical din România", informează timesonline.co.uk.
Un regizor britanic, şocat de "ororile sistemului medical din România", deschide o clinică în Viscri (Imagine din arhivă; Darius Mitrache/Mediafax Foto)
Viscri este un sat izolat din Transilvania, extrem de popular în rândul turiştilor occidentali aflaţi în căutarea unei zone din Europa care să nu fie afectată de progres.
Prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului Marii Britanii, a fost atât de încântat de Viscri după prima lui vizită încât a cumpărat ulterior o fermă în această localitate, pe care a transformat-o într-un mic han.
Însă izolarea satului Viscri are şi dezavantaje. Ca multe alte localităţi rurale din România, în Viscri nu există niciun medic, nicio infirmieră şi niciun fel de servicii medicale. Sătenii sunt obligaţi să parcurgă mai mulţi kilometri, pe un teren accidentat, pentru a ajunge la un dispensar şi o distanţă mult mai mare până la cel mai apropiat spital.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Cineastul britanic speră să schimbe această situaţie. În urmă cu patru ani, Luke Douglas-Home a căzut de pe cal în apropiere de Viscri şi s-a lovit destul de grav la cap. I s-a făcut o injecţie cu un medicament folosit la tratarea cailor, la o fermă din apropiere, pentru a se împiedica inflamarea creierului, iar apoi a fost transportat în remorca unui camion, până într-o zonă învecinată, de unde a fost preluat de o ambulanţă care l-a dus la un spital din Braşov, după un drum de 50 de minute.
După ce starea lui a devenit stabilă, cineastul britanic a fost transportat la principalul spital de neurochirurgie din Bucureşti. Şi perioada petrecută acolo a reprezentat un adevărat şoc pentru Luke Douglas-Home, potrivit publicaţiei Times. După două săptămâni, el a fost transportat cu un avion la Londra, pentru un tratament suplimentar, pe care îl continuă şi în prezent.
În timpul convalescenţei, Luke Douglas-Home, fiul regretatului Charles Douglas-Homes, fostul editor-şef al celebrei publicaţii The Times, a hotărât să înfiinţeze o fundaţie de caritate, care a primit numele The Medical Trust şi care strânge fonduri pentru o serie de proiecte umanitare în România, în speranţa că nimeni nu va mai fi nevoit să treacă prin acest gen de experienţă.
Punctul central al proiectului său umanitar constă în restaurarea şi renovarea unei clădiri din Viscri, care va fi folosită ca centru medical, urmând să fie utilată cu echipamente medicale de bază. Un medic va fi recrutat de fundaţie, pentru a lucra cu jumătate de normă în acest spital.
"România este membru UE, dar, dacă oamenii ar cunoaşte ororile sistemului medical de aici, ar fi cu adevărat şocaţi. Oamenii îşi dau coate, la propriu, împingându-se unii pe alţii şi implorând ca rudele lor să primească îngrijiri medicale. Nu pot să îmi imaginez ce ar fi putut să mi se întâmple, dacă nu aş fi fost cetăţean străin şi nu aş fi beneficiat de o asigurare completă. Am primit cel mai bun tratament posibil. Nu pot să îmi imaginez, însă, ce se întâmplă cu românii obişnuiţi", a declarat Luke Douglas-Home pentru The Times.
El speră să strângă 19.000 de lire sterline - aproximativ 22.000 de euro - pentru a deschide centrul medical din Viscri şi a realizat un film documentar în care relatează etapele tratamentului primit după teribilul accident suferit în 2005. "Un spital de succes în Viscri ar putea deveni un model şi un exemplu de urmat pentru celelalte localităţi rurale. Nu e nevoie de o sumă prea mare pentru a transforma vieţile multora dintre oameni", a adăugat regizorul britanic.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO