- Home
- Social
- GALAŢI, (26.09.2017, 15:50)
- Departamentul Corespondenţi
Un robot care îngrijeşte sturioni, invenţia cu care patru elevi din Galaţi merg la Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 / Proiectul a atras şi atenţia industriaşilor
Patru elevi din clasa a XI-a din Galaţi au construit un robot care îngrijeşte sturioni şi îl vor prezenta juriului la Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 din Costa Rica, unde vor reprezenta România.
Urmărește
1017 afișări
Un robot care îngrijeşte sturioni, invenţia cu care patru elevi din Galaţi merg la Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 / Proiectul a atras şi atenţia industriaşilor
Echipa din Galaţi care va reprezenta România se numeşte „Hot Steel” şi este formată din elevii Alexandra Buruiană, de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, şi Mihai Profir, Robert Enache şi Dănuţ Constantin Oprea, de la Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza.
Cei patru elevi din Galaţi au conceput un robot autonom care permite creşterea şi îngrijirea sturionilor. Peştii care fac parte dintr-o specie pe cale de dispariţie sunt ţinuţi într-un bazin, iar robotul îi hrăneşte, le curăţa spaţiul şi reglează calitatea apei. La final, robotul separă peştii ajunşi la maturitate pentru a fi eliberaţi în ape naturale, totul cu ajutorul unor motoare sincronizate şi al energiei regenerabile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
„Acest sistem este făcut pentru îngrijirea şi creşterea sturionilor în scopul repopulării lor în apele dunărene. Pentru îngriijirea lor cât mai bună am decis să adăugăm un sistem de monitorizare, astfel încât omul care stă la birou, la calculator, să poată vedea cum arată bazinul, în cazul în care apare o problemă, să ştie unde să intervină”, a declarat, marţi, Alexandra Buruiană, unul dintre inventatori.
Robotul construit de elevii gălăţeni are circa doi metri înălţime. Sistemul a fost conceput astfel încât energia să fie produsă de panouri fotovoltaice care captează lumina. Totodată, panourile alimentează sistemul de filtrare a bazinului pentru ca apa să fie curată, iar în momentul în care plantele din jurul bazinului cresc, robotul le culege şi plantează altele în loc.
Inventatorii robotului spun că modelul poate fi mărit în scopuri industriale.
De asemenea, sistemul ar putea fi folosit şi de autorităţile locale, motiv pentru care elevii au fost sprijiniţi de profesorii de la Facultatea de Inginerie a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.
„Echipele care participă la concurs trebuie să dezvolte roboţi care să contribuie la dezvoltarea durabilă. Noi considerăm că proiectul tinerilor din Galaţi va răspunde acestei cerinţe. Cei patru elevi au obţinut locul I la faza naţională de robotică şi în noiembrie reprezintă România la faza internaţională din Costa Rica. Proiectul lor răspunde unei cerinţe de dezvoltare a zonei Galaţi, din punctul meu de vedere. Cred că sturionii ar putea să reapară în centrul atenţiei, pentru a fi, de exemplu, un brand de oraş”, a declarat profesorul universitar Luigi Mistodie.
Proiectul celor patru tineri a atras şi atenţia industriaşilor. ArcelorMittal, cea mai mare unitate economică din zona Galaţi, va sprijini financiar echipa care va merge în Costa Rica.
„Industria şi unitatea noastră se digitalizează. Suntem mândri să susţinem aceşti tineri români talentaţi şi rămânem consecvenţi angajamentului nostru de a sprijini excelenţa în educaţia locală”, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.
.
La Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 din Costa Rica vor participa peste 500 de echipe din aproximativ 60 de ţări şi vor fi propuse soluţii la preocupările globale precum schimbările climatice, energia verde şi oraşele inteligente. Evenimentul va avea loc în luna noiembrie.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Fostul colonelul SRI Daniel Dragomir, după audierea sa în Comisia SRI: Am prezentat documente. Pe unele le-am obţinut în ultima vreme.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria