Un român care a ajutat membri ai mafiei italiene să transporte 70 de kilograme de cocaină, reţinut

Un român care a ajutat o reţea mafiotă italiană să transporte 70 de kilograme de cocaină din Bolivia, ascunse într-un container cu fier vechi care urma să ajungă în Portul Constanţa, de unde să fie trimis la Milano, a fost reţinut de DIICOT, membrii clanului fiind arestaţi de autorităţile italiene.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului Un român care a ajutat membri ai mafiei italiene să transporte 70 de kilograme de cocaină, reţinut

Un român care a ajutat membri ai mafiei italiene să transporte 70 de kilograme de cocaină, reţinut (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au reţinut pe Marian Mohan, în vârstă de 61 de ani, şi au cerut joi Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile, pentru complicitate la trafic de droguri.

Marian Mohan este acuzat că, începând din noiembrie 2013, i-ar fi ajutat pe Angelo Scuteri, Marino Valellonga, Pietro Bellucci şi Demetrio Tripodi, membrii unei celule mafiote din Calabria - Italia, aflată în structura uneia dintre cele mai periculoase organizaţii criminale, cunoscută sub denumirea "N'Dragheta", să achiziţioneze cocaină din Bolivia şi să o transporte spre Milano. Anchetatorii susţin că Mohan ştia că organizaţia criminală din care făceau parte cei patru italieni se ocupă de trafic de droguri şi omucideri.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală "in rem" în 1 februarie 2014, având informaţii că o cantitate mare de droguri urmează să fie transportată din Bolivia, pentru membri ai mafiei italiene. În grupare a fost implicat şi Marian Mohan, care prin firma lui, SC Elzurom Aginvest SRL, pe care o deţine împreună cu Pietro Bellucci, a intermediat transportul şi a admis ca drogurile să fie ascunse într-un container în care se afla fier vechi reciclabil. În timpul transportului, membrii grupării mafiot au pătrat legătura cu Mohan atât telefonic, cât şi prin poşta electronică, arată DIICOT, într-un comunicat de presă.

După ce au obţinut datele de identificare ale containerului şi informaţii referitoare la ruta de transport maritim, cu destinaţia finală Portugalia - Sines, procurorii DIICOT au anunţat organele judiciare din Italia.

Containerul a fost expediat în 10 februarie, din portul Matarani (Peru), la bordul navei Hansa Ronneburg, cu traseu prin Panama, unde a fost transbordat pe nava Ever Reward şi transportat până la New York, unde a fost din nou transbordat pe nava Cosco Nagoya, cu destinaţia finală Portugalia, pentru firma lui Marian Mohan şi Pietro Bellucci.

Drogurile ar fi urmat să ajungă în România, în Portul Constanţa, de unde să fie trimise mai departe la Milano.

"În timpul efectuării acestor operaţiuni, inculpatul Mohan Marian împreună cu furnizorul drogurilor şi numitul Scuteri Angelo au schimbat destinaţia finală, respectiv portul Constanţa, intenţionând să îl transporte ulterior pe cale terestră până la Milano, inculpatul fiind persoana care urma să se ocupe şi de acest transport. Transbordarea şi îmbarcarea repetată a acestui container pe mai multe vase maritime au fost efectuate pentru a eluda şi a face dificilă o eventuală investigaţie", susţin procurorii DIICOT.

În 17 aprilie, autorităţile vamale din Portul Rotterdam, Olanda, au făcut un "control conspirat" şi au găsit în containerul cu fier vechi şi şapte profile metalice în interiorul cărora erau ascunse 70 de kilograme de cocaină.

În 15 septembrie, autorităţile italiene au făcut percheziţii şi au reţinut şapte membri ai grupării mafiote. Ulterior au fost arestaţi Ameduri Rocco, Pietro Belucci, Antonio Di Giorgio, Giuseppe Jerino, Angelor Scuteri, Demetrio Tripodi şi Marino Vallelonga, pentru asociere în scopul comiterii de infracţiuni privind traficul de droguri.

În 15 octombrie, procurorii DIICOT şi poliţiştii antidrog au percheziţionat locuinţa din Câmpina, judeţul Prahova, a lui Marian Mohan şi l-au reţinut pe acesta, urmând să ceară arestarea lui preventivă pentru 30 de zile.

Acţiunea procurorilor şi poliţiştilor de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a fost sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici