- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.05.2022, 10:17)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un român din doi s-a gândit la emigrare după declanşarea războiului din Ucraina. Ţările preferate
Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanşarea războiului din Ucraina, din 24 februarie. Germania, Franţa şi Marea Britanie ar fi primele ţări unde românii şi-ar căuta un job nou.
Urmărește
1260 afișări
Un român din doi s-a gândit la emigrare după declanşarea războiului din Ucraina. Ţările preferate
Conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, de la declanşarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta. Alţi 26% dintre respondenţi declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situaţia.
Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă ţară sunt: dorinţa de a schimba mediul şi ţara în care lucrează (38%), siguranţa personală şi a familiei (24%), dorinţa de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională (14%) şi dorinţa de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoştinţe (27%) şi distanţa faţă de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Astfel, participanţii la sondaj s-ar orienta către destinaţii precum: Germania (21%), Franţa (14%), Marea Britanie (14%). Alţi 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.
Apropierea de zona războiului i-a făcut pe români să empatizeze cu refugiaţii ucraineni
În contextul venirii unui număr atât de mare de refugiaţi ucraineni în România, 73% dintre respondenţi au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei şi pentru familiile lor să fie nevoiţi să îşi părăsească propria ţară în caz de război şi să ceară statut de refugiaţi într-o ţară vecină.
Din punctul de vedere al locului de muncă, în situaţia ipotetică în care ar ajunge ca refugiaţi într-o altă ţară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcţie de opţiunile disponibile în ţara gazdă, 31% ar căuta un job în acelaşi domeniu în care lucrează acum, pentru a-şi valorifica experienţa, iar 14% ar încerca să îşi păstreze jobul actual, datorită flexibilităţii de a lucra de oriunde.
Şase din 10 români au luat în calcul posibilitatea emigrării şi înainte de declanşarea războiului
Aşa cum declară participanţii la sondajul BestJobs, 60% au luat în calcul să se mute într-o altă ţară şi înainte de apariţia pericolului militar. 14% au spus că au făcut deja primii paşi în direcţia mutării din România, alţi 14% au început să înveţe limba ţării unde intenţionează să se mute, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu îşi doresc să emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.
35% ar căuta de lucru în acelaşi domeniu pentru a-şi folosi experienţa profesională, 24% ar pleca doar având un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21% ar fi dispuşi să se reprofileze, doar să se poată muta. 14% ar încerca să îşi păstreze jobul şi să lucreze din ţara respectivă, datorită muncii remote, iar alţi 7%, chiar şi relocaţi, şi-ar căuta un job remote în ţara de destinaţie.
„Salariile mai mari, numărul mare de oportunităţi de muncă şi condiţiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate şi înainte de declanşarea războiului în Ucraina, dar tendinţa a fost accentuată după ridicarea restricţiilor de circulaţie. Sondajul ne arată că tot mai mulţi români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opţiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piaţa locurilor de muncă şi chiar să aplice la joburi din ţara care îi interesează. În prezent, peste 9% din volumul total de anunţuri de pe BestJobs sunt pentru poziţii în străinătate, iar ţările cu cea mai mare deschidere către candidaţii români corespund cu ţările vizate de aceştia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franţa, Marea Britanie sau Olanda”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.
Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie - 9 mai pe un eşantion de 1.054 utilizatori de internet din România.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe