Un sfert din furturile din locuinţe au fost cauzate de neglijenţa proprietarilor, în 2009
Un sfert din furturile din locuinţe constatate de poliţişti, în 2009, au fost cauzate de neglijenţa sau ignoranţa proprietarilor, Poliţia începând o campanie de siguranţă în acest sens.
Un sfert din furturile din locuinţe au fost cauzate de neglijenţa proprietarilor, în 2009 (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)
Comisarul Marius Tache, ofiţer al Institutului de Prevenire şi Psihosociologie al IGPR, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Cluj, că Poliţia a început, la nivel naţional, campania "Un plus de siguranţă".
Tache a spus că elementul de noutate este că, în cadrul campaniei, va fi organizat şi un concurs adresat asociaţiilor de proprietari, care pot câştiga un sistem de securitate pentru blocul lor.
Campania "Un plus de siguranţă" se va desfăşura în perioada noiembrie -decembrie 2010, iar scopul este informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de protejare a locuinţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
La nivel naţional vor fi distribuite 120.000 de pliante, 12.000 de afişe, targhetul campaniei fiind 120.000 de familii din România.
"Conceptul campaniei are în vedere faptul că un sfert din furturile din locuinţă constatate în anul 2009 au fost favorizate de comportamentul ignorant sau neglijent al proprietarilor, motiv pentru care, prin activităţile desfăşurate, urmărim crearea unei atitudini preventive în rândul cetăţenilor. Împreună cu Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate sperăm să tragem un semnal de alarmă asupra modului în care fiecare îşi ia măsurile de siguranţă pentru locuinţa sa", a spus comisarul Marius Tache.
Conform sursei citate, pentru ca oamenii să conştientizeze cât de important este să îşi protejeze locuinţa de hoţi, poliţiştii clujeni vor distribui materiale informative şi se vor întâlni cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.
Elementul de noutate al campaniei este că asociaţiile sunt provocate la un concurs şi pot câştiga un sistem de securitate pentru imobilul pe care îl reprezintă.
"Participarea la concursul campaniei presupune descărcarea de pe site-urile partenerilor, dar şi de pe site-ul Poliţiei formularele de concurs. Ele trebuie completate cu răspunsurile la întrebările formulate de organizatori şi trimiterea prin poştă a formularelor, până la data de 30 noiembrie, pe adresa Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Bucureşti.", a afirmat Tache.
La rândul său, adjunctul şefului IPJ Cluj, comisarul şef Cristian Pintea, a declarat că marea majoritate a spargerilor de locuinţe se întâmplă când persoana este acasă, sau în localitate, la cumpărături şi chiar dacă are sistem de securitate, nu îl foloseşte.
"În perioade de criză, pentru a-şi asigura nevoile primare, unii se apucă de infracţiuni. La nivel de Cluj infracţionalitatea pe furturi de locuinţe este în scădere. În primele 10 luni din 2010 au fost sesizate cu 9,87 la sută mai puţine furturi din locuinţe decât în perioada similară din anul 2009", a spus Pintea.
Conform sursei citate, cele mai multe furturi din locuinţe au fost sesizate la Poliţia municipiului Cluj-Napoca, reprezentând 63,86 la sută din totalul faptelor de acest fel sesizate în judeţul Cluj.
Din analiza statistică rezultă că cele mai multe fapte au fost săvârşite prin forţarea şi escaladarea geamurilor (parter), forţarea uşii de acces sau neasigurarea uşii de acces în locuinţă. În peste 20 la sută din situaţii bunurile sustrase au fost echipamente IT, urmate de aparatură electrică şi electrocasnică sau bijuterii şi sume de bani.
În ceea ce priveşte tipul de imobil vizat în cadrul infracţiunilor de furt din locuinţe situaţia este următoarea: 46 la sută apartamente, 17 la sută case individuale şi 12 la sută subsolurile imobilelor.
Cele mai multe fapte au fost sesizate ca fiind comise ziua - 33 la sută, urmate de cele săvârşite pe timp de noapte sau seara.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO