Cam un sfert dintre localnicii din satul Tălmăcel, judeţul Sibiu, poartă numele Sfântului Ioan, dar duminică, tot satul a fost în sărbătoare. Oamenii s-au trezit de dimineaţă, şi-au împodobit caii, boii şi carele şi au plecat, împreună cu Ceata junilor, prin sat, cu colinda.
„Obiceiul este deosebit. Se împodobesc animalele, carele, junii şi junesele îmbracă straie populare şi toată lumea merge prin sat. Se strâng toţi Ionii şi Ioanele şi, împreună cu băieţii de la Ceata junilor, ajung la râu. Aici este invitat preotul satului, care face o rugăciune şi se botează Ionii şi Ioanele la râu, apoi se botează şi invitaţii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Basarabă Petru, primarul Tălmaciului, oraş din care face parte şi satul Tălmăcel.
Potrivit edilului, circa un sfert din populaţia satului Tălmăcel îşi serbează ziua onomastică de Sfântul Ioan.
După scăldatul picioareleor, întrega suflare s-a prins într-o horă, mai ales că vremea bună nu i-a mai îndemnat spre case, după botezul în râu, ca în alţi ani.
Sărbătoarea de „Udatul Ionilor” este un obicei despre care bătrânii satului spun ca datează dinainte Marea Unire din 1918. Atunci, tinerii care nu făcuseră armata se adunau în mijlocul satului şi, de Sfântul Ioan, se scăldau în râu.
Potrivit specialiştilor, „Udatul Ionilor” de la Tălmăcel încheie oficial sărbătorile de iarnă în Mărginimea Sibiului.