Un sfert din locuinţe au centrale termice, dar furnizorii aşteaptă diminuarea subvenţiilor la căldură pentru noi clienţi

În piaţă există 2 mil. centrale termice la un stoc de 8,4 milioane de locuinţe, scrie revista Business Construct în numărul din luna decembrie.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Un sfert din locuinţe au centrale termice, dar furnizorii aşteaptă diminuarea subvenţiilor la căldură pentru noi clienţi

Un sfert din locuinţe au centrale termice, dar furnizorii aşteaptă diminuarea subvenţiilor la căldură pentru noi clienţi (Imagine: Mediafax Foto)

Evoluţia pieţei de centrale termice este influenţată în mare măsură de rulajul înregistrat în semestrul al doilea, când lumea fie se de­bran­şează de la sistemul cen­tra­lizat, fie se gândeşte serios la sursele şi cos­turile de încălzire pentru următoarea iarnă.

Un alt pilon al pieţei de profil este segmentul înlocuirilor, susţinut de clien­ţii care achi­ziţionează centrale noi, mai performante, în locul unităţilor vechi. Cel de-al treilea vector de creştere, reprezentat de construcţiile noi, a ajuns să deţină o pondere nesemni­fi­cativă după venirea crizei.

Jucătorii din piaţa centralelor termice sunt "în priză" în această perioadă, iar lunile sep­tem­brie-octombrie sunt vârful de sezon pentru acest segment. Din păcate pentru com­panii, în primele nouă luni evoluţia pieţei a fost similară cu cea de anul trecut. Uitându-ne însă şi spre alte pieţe, stagnarea nu este tocmai un rezultat rău, pe o piaţă cu un rulaj anual de circa 80 mil. euro. Debranşările de la sistemul centralizat constituie o resursă importantă de creştere pentru furnizorii de centrale termice.

În 2010, dintre cele peste 72.000 de apartamente debranşate, proprietarii a peste 60% dintre aceste locuinţe au renunţat la sis­te­mul centralizat în perioada august-octombrie, spune Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo Ro­mânia.

În acest an însă, discuţiile privind eli­minarea totală sau parţială a subvenţiilor, precum şi "anunţurile confuze" ale primăriilor privind posibilitatea de a susţine din bugetele proprii aceste subvenţii au condus la o frânare a debran­şărilor.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici