Un sfert dintre tineri cred că ţânţarul transmite HIV
Nivelul de informare al tinerilor cu privire la modalităţile de transmitere HIV este insuficient, aproape un sfert crezând că se face prin înţepătura de ţânţar, 19% prin sărut, iar 8,7% dacă dai mâna cu o persoană infectată, potrivit unui raport al Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii.
Un sfert dintre tineri cred că ţânţarul transmite HIV (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)
Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii - ARPS a desfăşurat în aprilie o cercetare de tip cantitativ privind "cunoştinţele, atitudinile şi practicile tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani legate de infecţia cu HIV, alte infecţii cu transmitere sexuală şi consecinţele practicării sexului neprotejat", raportul final fiind prezentat joi.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.325 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, din mediul urban şi rural.
În majoritate, tinerii au un nivel adecvat de informare asupra modalităţilor prin care HIV se poate transmite sau asupra modalităţilor prin care poate fi preîntâmpinat riscul infectării. Totuşi, nivelul de informare este insuficient atâta vreme cât aproape un sfert dintre tineri cred că ţânţarul transmite HIV, 19% încă mai cred că HIV se transmite prin sărut, 8,7% dacă dai mâna cu cineva, iar aproximativ 28% sunt de părere că prin evitarea înţepăturilor de ţânţari se reduce riscul infectării cu HIV, arată studiul ARPS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Debutul vieţii sexuale poate reprezenta un moment de risc pentru contractarea unor anumite infecţii cu transmitere sexuală dar indică, în acelaşi timp, o anumită atitudine generală a tinerilor faţă de relaţiile intime, se mai spune în studiu.
Aproximativ 62% dintre tineri declară că şi-au început viaţa sexuală, în vreme ce 26,6% spun că nu au făcut acest pas.
În legătură cu utilizarea prezervativului, 27% dintre tinerii care şi-au început viaţa sexuală declară că nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, 32% dintre ei motivând că a fost ceva neprevăzut, 29% motivând încrederea în partener, iar 15%, un procent reprezentativ, explicând că nu s-au gândit să folosească prezervativul.
Dintre tinerii care au folosit prezervativul la primul contact sexual, 70% au avut ca scop evitarea unei sarcini nedorite, iar doar jumătate s-au gândit la evitarea unei infecţii cu transmitere sexuală.
Un procent îngrijorător de mare dintre tinerii de 15-24 de ani care şi-au început viaţa sexuală - 16,3% - declară că nu au folosit niciodată prezervativul, potrivit ARPS. Aceştia reprezintă o categorie de tineri cu risc ridicat de contactare a infecţiilor sexuale, mai ales în condiţiile în care acest comportament este cumulat cu tendinţa de a avea relaţii ocazionale, au precizat realizatorii studiului.
Principalul motiv pentru care nu au utilizat prezervativul a fost încrederea în partener, respectiv parteneră, au motivat 46,9% dintre respondenţi.
Un alt aspect important relevat de studiu este legat de sursa informaţiilor despre utilizarea prezervativului, se arată în studiu, principala sursă fiind pentru 37% dintre tineri prietenii, colegii, anturajul. Locurile următoare sunt ocupate de ziare, reviste ori broşuri (10,5%) sau internetul (9,7%).
În schimb, şcoala, prin profesori, joacă un rol insuficient doar 8,4% dintre tineri indicând profesorii ca principala sursă de unde au aflat cele mai multe lucruri despre prezervativ.
În general, tinerii au auzit de SIDA şi de sifilis, dar sunt mai puţin informaţi despre alte boli precum herpesul genital, gonoree sau vegetaţii veneriene, iar cel mult 6% dintre ei s-au testat pentru identificarea acestor maladii.
Tinerii declară că cele mai multe lucruri despre infecţiile cu transmitere sexuală le-au aflat de la prieteni şi anturaj, respectiv 27,3%,de pe internet -13,4%, de la profesori - 13,2%, din reviste şi broşuri -11,2% şi doar 9,8% au indicat drept sursă principală de informaţii privind aceste boli părinţii sau rudele.
Concluziile studiului din cadrul proiectului "Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România" subliniază necesitatea acestor proiecte de educaţie sexuală.
În acest context, Asociaţia Tineri pentru Tineri va desfăşura în perioada 19 iulie - 29 august, la Costineşti ,campania de conştientizare şi responsabilizare "Iubeşte cu cap! Până peste cap", parte a proiectului.
Campania va beneficia de sprijinul a 70 de voluntari care îşi propun să discute cu aproximativ 40.000 de tineri despre responsabilitatea în viaţa sexuală şi prevenirea HIV/SIDA.
Voluntarii vor oferi gratuit 100.000 de prezervative, multe premii şi broşuri cu informaţii despre subiectele abordate în campanie: infecţiile cu transmitere sexuală, HIV/SIDA, metodele contraceptive şi informaţii de anatomie şi fiziologie, dar şi undele date privind comportamentul responsabil.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO