- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un simplu test de salivă ar putea depista cancerul mamar
Un simplu test de salivă care ar putea depista cancerul mamar este pe cale de a fi dezvoltat de cercetători, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, publicat în Cancer Investigation.
Un simplu test de salivă ar putea depista cancerul mamar
Utilizat de două ori pe an, în timpul examenelor stomatologice de rutină, testul, care ar costa aproximativ 10 lire sterline, ar putea depista cancerul mamar foarte devreme şi ar salva astfel, numai în Marea Britanie, vieţile a aproximativ 1.000 de femei, informeză thisislondon.co.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
La fel de rapid şi de uşor de utilizat ca un test de sarcină, analiza ar depista cancerul mamar doar cu ajutorul a câtorva picături de salivă.
Cea mai comună formă de cancer întâlnită în rândul femeilor în Marea Britanie, boala afectează peste 44.000 de persoane şi ucide peste 12.000 în fiecare an.
Testul de salivă este valoros mai ales pentru că poate detecta tumori care pot apărea în cei trei ani recomandaţi ca pauză între două mamografii, în cazul femeilor cu vârsta de peste 50 de ani. Testul poate fi util şi femeilor tinere, care reprezintă o cincime din numărul total de cazuri de cancer mamar, care au fost tratate cu succes dar se tem că boala va recidiva.
Cercetătorii de la Facultatea de stomatologie din Houston din cadrul Universităţii din Texas au analizat saliva a 30 de femei, 10 din acestea fiind bolnave de cancer la sân. Specialiştii au identificat 49 de proteine al căror nivel se modifică în funcţie de starea de sănătate a sânilor. Un tipar al nivelurilor proteinelor poate face diferenţa între o femeie sănătoasă şi una care a dezvoltat tumori mamare.
Cercetătorii spun că acest test poate face diferenţa între tumorile maligne şi cele benigne.
Specialiştii doresc să creeze un test de dimensiunile celui de sarcină. Testul utilizează anticorpi pentru a detecta proteinele şi oferă rezultatul în câteva minute.
Specialiştii spun că femeile nu ar trebui să renunţe la mamografii, ci să folosească testul, în cazul în care suspectează că sunt bolnave.
Testul ar putea fi disponibil pe piaţă în cinci ani.
Testul de salivă este doar una din mai multe analize medicale pentru depistarea cancerului mamar la care se lucrează în prezent. Cercetătorii norvegieni lucrează la un test de sânge pentru depistarea cancerului la sân.
Cercetătorii americani lucrează la un test de sânge care ar putea depista maladia Alzheimer cu aproximativ 6 ani înainte ca ea să se manifeste.
În noiembrie, compania de biotehnologie islandeză deCODE a lansat un test care poate prezice riscul de a dezvolta 17 boli, de la obezitate la cancer.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO