Un sistem integrat de managementul deşeurilor va fi realizat în Harghita. Investiţia - 164 milioane de lei

Un sistem modern de management integrat al deşeurilor va fi realizat în judeţul Harghita până la sfârşitul anului viitor, printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 164 de milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
432 afișări
Imaginea articolului Un sistem integrat de managementul deşeurilor va fi realizat în Harghita. Investiţia - 164 milioane de lei

Un sistem integrat de managementul deşeurilor va fi realizat în Harghita. Investiţia - 164 milioane de lei (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Acest proiect este de o importanţă majoră, nu doar pentru că are cel mai mare buget dintre proiectele CJ, dar va avea un impact pozitiv foarte mare şi asupra mediului. Obiectivul principal al lui este să închidem «bomba ecologică» care există la ora actuală în Harghita", a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, Barti Tihamer, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, instituţie care a coordonează proiectul sistemului integrat de managementul deşeurilor din judeţ.

Managerul de proiect, Zolya Laszlo, a explicat că acesta împarte judeţul în trei zone, deşeurile din staţiile de transfer care vor fi construite urmând să fie transportate în centrul de depozitare finală din comuna Remetea, unde vor funcţiona prima celulă a centrului de management integrat al deşeurilor, conformă cu normele europene, precum şi o staţie de sortare şi compostare a acestora.

Pe parcursul implementării proiectului vor fi închise opt depozite vechi, trei dintre acestea în bazinul Ciuc (la Miercurea Ciuc, Băile Tuşnad şi Bălan), două în bazinul Odorhei (depozitele din Vlăhiţa şi Cristuru Secuiesc) şi trei în zona Gheorgheni (din oraşele Borsec, Topliţa şi Gheorgheni).

"Obiectivul final este de a refolosi deşeurile colectate într-un procent de peste 50 la sută, de a le composta într-o măsură de 20-30 la sută şi a le depozita numai în proporţie de 30 la sută. Este foarte important să se selecteze gunoiul, ca să prelungim viaţa celulei de depozitare finală. În prezent, cantitatea deşeurilor reciclate şi refolosite la nivel naţional este de aproximativ unu la sută", a precizat Zolya.

Prin implementarea acestui sistem, judeţul Harghita va beneficia de mai multe dezvoltări şi investiţii, între care achiziţionarea a peste 35 de autospeciale şi a 37.500 de containere de diferite tipuri şi volume, înfiinţarea a opt centre de colectare selectivă prin aport voluntar în oraşele Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Bălan, Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa, Topliţa, Gheorgheni şi în comuna Corund, cu un efectiv de 106 de containere mari, construirea unei platforme de compostare a deşeurilor organice la Sânsimion şi a două staţii de compactare la Corund şi Miercurea Ciuc.

Celula de depozitare finală din comuna Remetea va avea capacitatea să depoziteze 450.000 de metri cubi (337.000 de tone) de deşeuri pe o suprafaţă de aproximativ 40.300 de metri pătraţi.

Totodată, prin realizarea acestui proiect se vor crea cel puţin 120 de locuri de muncă. Implementarea proiectului cuprinde 12 contracte, din care 10 sunt atribuite prin procese internaţionale de achiziţii publice, între câştigători fiind şi o firmă din Spania.

Proiectul trebuie finalizat până la 30 noiembrie 2015. Valoarea fără TVA a proiectului este de aproximativ 164 milioane de lei, acesta fiind finanţat în proporţie de 70,5 la sută din fonduri europene, 14,2 la sută din fonduri bugetare de stat, contribuţia CJ Harghita acoperind 15,3 la sută.

De acest proiect vor beneficia aproximativ 300.000 de locuitori din judeţul Harghita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici