Un tânăr croat devine primul preot budist în închisorile din Australia
Părinţii lui Troyak au emigrat din Croaţia în anii 1980. Familia sa nu era religioasă, spune tânărul. După ce şi-a terminat studiile, a devenit însoţitor de zbor şi a lucrat pentru o companie aeriană timp de 20 de ani, aşa că a avut timp să „guste” lumea.
Astfel, la vârsta de 20 de ani, Troyak a început să mediteze cu un guru în India. „A fost o experienţă ce îţi schimbă viaţa”. Dar a simţit că mai are de învăţat, aşa că acum şapte ani a mers în Tokyo, la maestrul tibetan Dzongsar Khyentse Rinpoche, unde a rămas să studieze budismul, fiind captivat.
În închisorile din Australia sunt preoţi creştini, imami musulmani, iar el este singurul budist. „Jobul” său constă nu doar în „serviciul religios”, ci şi în suport mental, emoţional şi spiritual pentru deţinuţi.
„Meditaţia este un instrument extrem de puternic într-o închisoare, iar cea budistă este diferită de cele promovate de psihologi. În Australia, circa 76% din cei închişi au probleme de sănătate mintală. Şi cei care intră sănătoşi, se îmbolnăvesc aici”, spune preotul budist, într-un interviu pentru publicaţia Tricycle. Prin urmare, meditaţia îi poate ajuta să facă faţă noii realităţi – aceea de a fi închişi – şi le protejează sănătatea mintală şi emoţională.
Troyak spune că îi ajută pe deţinuţi să se centreze, să facă faţă emoţiilor puternice şi anxietăţii. Iar cei care se concentrează greu şi nu-şi găsesc locul primesc mantre pe care le pot recita.
Ce l-a învăţat pe el budismul? „Am învăţat că există o capacitate enormă de a iubi, cu deschidere şi fără a pune condiţii”, spune tânărul.