Un val de căldură aproape a provocat dispariţia unei specii de păsări

  • Un val de căldură a decimat o specie de păsări.
  • Este cel mai mare astfel de dezastru din epoca modernă.
  • Devastarea a început în 2014, a ţinut doi ani, dar amploarea şi cauzele au fost stabilite în prezent.
Urmărește
991 afișări
Imaginea articolului Un val de căldură aproape a provocat dispariţia unei specii de păsări

Sursa foto: Unsplash

Guilemotele sunt păsări care seamănă cu pinguinii. Cercetătorii au aflat că un val de căldură marin care a lovit Pacificul de nord-est între 2014 şi 2016 a ucis aproximativ 4 milioane de păsări ale speciei. Populaţia nu şi-a revenit încă, arată un nou studiu realizat de Heather Renner, un biolog din SUA.

Oamenii de ştiinţă susţin că este cea mai mare moarte în masă care afectează o specie din epoca modernă, potrivit Live Science. Ea a fost provocată de valul de căldură numit Blob.

Devastarea a început la sfârşitul anului 2014, când Blob a ajuns în Pacificul de nord-est. Temperatura apei a crescut cu aproximativ 4 grade Celsius, perturbând întregul ecosistem. Fitoplanctonul, fundaţia reţelei trofice marine, s-a diminuat, ceea ce, la rândul său, a declanşat o prăbuşire catastrofală a numărului de peşti, sursa primară de hrană a guilemotelor.

În 2015 şi 2016, foametea a cuprins populaţia de guilemote, iar pe plajele din Alaska până în California au fost descoperite numeroase păsări moarte. În unele zone, decesele au depăşit de 1.000 de ori rata obişnuită, o cifră uluitoare care a sugerat amploarea crizei.

În Golful Alaska, dimensiunea coloniilor de păsări a scăzut cu 50%, în timp ce în estul Mării Bering, pierderile au ajuns la 75%, au aflat cercetătorii. Coloniile nu şi-au revenit până în prezent şi din cauza încălzirii globale care afectează ecosistemele, au precizat cercetătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici