- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.06.2014, 18:47)
- Laura Mitran
Un vapor-laborator achiziţionat de ANAR va acţiona pe Dunăre în cazul poluărilor accidentale
Un laborator-vapor, achiziţionat în cadrul proiectului comun România - Bulgaria cu fonduri europene "Danube Water", va fi folosit pentru intervenţie în cazul poluărilor accidentale pe sectorul de Dunăre comun celor două ţări, informează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).
Urmărește
203 afișări
Un vapor-laborator achiziţionat de ANAR va acţiona pe Dunăre în cazul poluărilor accidentale (Imagine: Apele Române)
În prezent, România, prin intermediul instituţiilor sale de resort şi a celor de specialitate, implementează, împreună cu Bulgaria, proiectul "Danube Water", în valoare de aproape 14 milioane de euro, finanţat cu fonduri europene.
În cadrul proiectului, care a durează doi ani şi jumătate şi al cărui final va fi în februarie 2015, cele două ţări partenere vor trebui să obţină o îmbunătăţire substanţială a activităţilor de monitorizare a apelor din lunca Dunării, atât pentru fluviu, cât şi pentru acviferul cu care acesta face schimb de ape, precum şi în aval de utilizatorii principali ai apei, centralele electro-nucleare de la Kozlodui, Cernavodă şi câmpurile de exploatare şi prelucrare ale petrolului din Serbia şi România.
Proiectul presupune achiziţia a două nave de supraveghere a calităţii apei, ca instrumente pentru asigurarea unei intervenţii rapide în cazul unei poluări majore cu petrol pe fluviul Dunărea, alături de achiziţia şi dotarea cu echipamente, utilaje şi aparatură topo-geodezică similare şi performante, achiziţionarea de soft-uri pentru prelucrarea datelor obţinute şi dezvoltarea unui model comun de prognoză a viiturilor şi îmbunătăţirea sistemului de avertizare pe sectorul de interes.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Până în prezent, ANAR a început modernizarea sistemului de monitorizare, prin achizitia unui vapor-laborator care va fi folosit şi pentru intervenţia în cazul poluărilor accidentale. De asemenea, au fost achiziţionate 14 staţii de monitorizare automată a nivelului şi temperaturii apei, cu transmisie GPRS (general packet radio service), care au fost instalate pe Dunăre şi sunt în curs de achiziţie alte 60 staţii pentru monitorizarea forajelor. În acelaşi timp, sunt în curs de achizitionare echipamente pentru laboratoarele ANAR şi ale Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANPM) pentru monitorizarea calităţii mediului.
Prin sistemul de monitorizare, la fiecare 15 minute este înregistrată o valoare pentru fiecare parametru. Pentru nivel la statiile de pe Dunare valoarea înregistrata este o medie a trei citiri făcute la fiecare trei minute. La fiecare oră se realizeaza transmisia datelor prin GPRS catre baza de date a ANAR.
Totodată, în cadrul proiectului, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a început modernizarea sistemului de prognoză şi avertizare pe Dunăre, prin achiziţia de echipamente performante, sistemul fiind deja folosit şi testat pentru monitorizarea viiturii de pe Dunăre din perioada mai - iunie 2014. De asemenea, în foarte scurt timp, va fi achiziţionat un sistem IT, pentru colectarea şi diseminarea informaţiilor şi a datelor privind calitatea mediului, precum şi informaţii privind episoadele de poluări accidentale.
Pentru acest proiect, România a primit o finanţare de 9,6 milioane de euro (85% finanţare externă, 13% - cofinanţare de la buget, iar 2% - cofinanţare de la partenerii din proiect) din suma totală a proiectului, de 13,75 milioane de euro, restul revenind Bulgariei.
În cadrul proiectului, Departamentul de Ape, Păduri şi Piscicultură (DAPP) are calitatea de lider, el coordonând activitatea a 12 instituţii publice şi de învăţământ, partenere în proiect, respectiv: ANAR, INHGA, ANPM, Institutul de Cercetări Chimice ICECHIM, Autoritatea Română pentru Activităţi Nucleare, Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti şi două universităţi - Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Universitatea Politehnica Bucureşti. Dintre acestea, ANAR a primit o finanţare de 5,1 mil de euro, iar INHGA- 1,1 mil euro.
Finanţarea proiectului se realizează prin programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritară 2 "Utilizarea durabilă şi protecţia resurselor naturale şi a mediului şi promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră", din fondurile programului de dezvoltare a zonei de frontieră româno-bulgare.
Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile pe http://www.danube-water.eu/ro/.
Cu prilejul Zilei Internaţionale a Dunării (29 iunie 2014), ANAR va participa, alături de partenerii săi, în cadrul proiectului "Let's Do It, Danube!" şi va organiza mai multe acţiuni educative de conştientizare a importanţei pe care o are fluviul Dunărea. De asemenea, în cadrul proiectului "Danube Water", va fi organizată la Giurgiu, o expoziţie şi un concurs de desene, urmată de o demonstraţie a modului în care sunt realizate măsurătorile hidrologice la Dunăre.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe