Un viitor fără deşeuri cu ocazia zilei internaţionale ”Zero Waste”

Adoptarea rezoluţiei ”Zero Waste”, prezentată de Turcia la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (ONU) ca parte a planului de dezvoltare durabilă, a determinat comunitatea internaţională să celebreze pentru a doua oară Ziua Internaţională ”Zero Waste” pe 30 martie. Evenimentul reprezintă un efort colectiv de a se asigura că generaţiile viitoare moştenesc o planetă curată şi care poate fi locuită prin gestionarea deşeurilor şi care este guvernată de principiile dezvoltării durabile.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Un viitor fără deşeuri cu ocazia zilei internaţionale ”Zero Waste”

Un viitor fără deşeuri cu ocazia zilei internaţionale ”Zero Waste”

Prin toate aceste initiative, mişcarea ”Zero Waste” creşte gradul de conştientizare internaţional cu privire la iniţiativele Turciei, previne răspândirea deşeurilor, reduce cantitatea de deşeuri care sunt dăunătoare mediului, creşte coeficientul ratelor de reciclare, contribuie la bunul mers al economiei, promovează utilizarea eficientă a resurselor naturale şi sprijină dezvoltarea durabilă.

Bucătărie turcească fără deşeuri şi cu deşeuri minime

Bucătăria fără deşeuri este o componentă critică a unui stil de viaţă fără deşeuri. Pe măsură ce zilnic se generează mai puţine deşeuri în bucătărie, devine posibilă idea de a trăi într-o societate fără deşeuri. Înţelegerea şi promovarea restaurantelor fără deşeuri, care sunt fundamentale pentru hrana durabilă şi pentru viitor, reprezintă un element critic în bucătăria turcească, o gastronomie durabilă atât la nivel ecologic, cât şi cultural.

Hrănite de geografia fertilă a Turciei şi de bogata moştenire culturală a Anatoliei, tradiţiile culinare antice turceşti folosesc aproape tot şi nu produc deşeuri. Bucătăria turcească, care combină procese vechi de secole cu ingrediente locale şi reţete originale, s-a caracterizat de mult timp prin spontaneitate. În bucătăria turcească, ingredientele rămase devin preparate noi.

De exemplu, cojile de legume sunt folosite în salate iar cojile de fructe pot fi făcute gemuri. În mod similar, pâinea veche este folosită în diverse feluri de mâncare şi deserturi, iar orezul rămas este consumat în supe sau deserturi cu budincă de orez. În acest fel, bucătăria turcească fără deşeuri oferă o experienţă culinară. Contribuie la un viitor mai durabil prin încurajarea unui stil de viaţă care ia în considerare responsabilităţile sociale şi de mediu şi utilizează mai bine resursele alimentare.

Programul Turismului Durabil al Turciei şi Transformarea Durabilă în Turism

Turcia contribuie la creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial prin acest eveniment. A fost iniţiată, de asemenea, o transformare durabilă cuprinzătoare a sectorului turistic din ultimii ani. În 2022, Turcia a devenit prima ţară din lume care a semnat un acord guvernamental cu Consiliul Global pentru Turism Durabil (GSTC), care stabileşte şi gestionează standarde globale pentru călătorii şi turism durabil şi are o foaie de parcurs exemplară care facilitează adaptarea programului de turism durabil.

Începând cu locurile de cazare, programul se extinde la operatori de turism şi destinaţii pentru a încorpora principiile de sustenabilitate în ecosistemul turistic.

 

Începând cu 25 martie 2024, numărul total de unităţi de cazare documentate/certificate în Turcia a atins 17.393, iar 871 au fost certificate, cu obiectivul ca toate unităţile din Türkiye să obţină Certificatul de Turism Durabil până în 2030.

Gestionarea deşeurilor (reducerea, separarea, reutilizarea şi reciclarea deşeurilor), o cerinţă a Programului de Turism Durabil al Turciei, este, de asemenea, o condiţie a Mişcării Zero Waste pentru a proteja mediul. Drept urmare, Programul de Turism Durabil, implementat prin reglementări legale, întăreşte eforturile de zero deşeuri ale Turciei şi serveşte drept model esenţial pentru oraşe şi turism durabil.

 

O minune naturală cu ecosistemul său verde, Turcia a folosit de mult timp etichetele de mediu pentru a-şi certifica apele albastre. Cu 551 de plaje ”Blue Flag” Turcia are a treia cea mai mare plajă ”Blue Flag” din lume. ”Blue Flag” este una dintre cele mai critice etichete de mediu din lume. În plus, Turcia a făcut progrese semnificative în domeniul durabilităţii culturale în ultimii ani, devenind a doua ţară din lume, cu 21 de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO şi 30 de elemente ale patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Turcia, aflată într-o transformare istorică datorită cercetărilor arheologice, intenţionează să crească această cifră la 750 în 2024 şi la 800 în 2026, cu 720 de săpături planificate pentru 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici