- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.02.2024, 11:43)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Una din două poluări accidentale din 2023 a fost provocată de companii petroliere
- Poluările accidentale raportate în cursul anului trecut relevă date îngrijorătoare, atât în privinţa numărului acestor incidente de mediu, cât şi a principalilor poluatori, arată Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).
- Jumătate dintre aceste accidente, provocate de companii petroliere.
Urmărește
147 afișări
Una din două poluări accidentale din 2023 a fost provocată de companii petroliere
Conform datelor furnizate de Biroul Sinteză şi Rapoarte al ANPM, numărul poluărilor accidentale raportate în anul 2023 a ajuns la 202 evenimente, cu 26% mai putine faţă de anul 2022, dar cu aproape 28% mai multe decât în urmă cu cinci ani, în 2019, când s-au înregistrat 158 de astfel de evenimente.
Dintre cele 202 evenimente din 2023, 102, adică mai mult de una din două poluări accidentale din 2023 au fost provocate de companii petroliere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
„Anul trecut, în ciuda scăderii numărului de poluări accidentale, faţă de 2022, s-a raportat şi acel eveniment cu impact major asupra factorilor de mediu sau sănătăţii umane: incendiul provocat la Crevedia, de transferul de GPL între două cisterne, într-o arie neautorizată, în uma căruia s-au înregistrat mai multe decese şi a fost declanşat Planul Roşu de Intervenţie. Chiar dacă nu au avut urmări atât de grave pentru oameni, în mod direct, alte 101 poluări accidentale au fost cauzate de activităţile de transport de produse petroliere, pe fondul degradării sau fisurări conductelor de transport mult prea vechi”, a declarat Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
Datele ANPM arată că alte 40% din evenimentele de mediu înregistrate la nivel naţional în anul 2023 au fost cauzate de: deversările/scurgerile de ape uzate menajere/ape tehnologice şi industriale neepurate sau insuficient epurate cu sau fără mortalitate piscicolă, precum şi de incendii sau autoaprinderi la depozite de deşeuri sau alte platforme industriale.
„Nu se poate vorbi despre o societate sau alta, pentru că sunt raportări de poluări accidentale făcute atât de companii cunoscute pe piaţă, cât şi de nume mai puţin celebre care lucrează cu produse petroliere. Este nevoie, însă de mai multă responsabilitate, din partea tuturor, pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc. Doar anul trecut, 79 de incidente de acest fel au poluat aerul, 78 de poluări au afectat solul, iar alte 35 au afectat apele. Scuzele nu sunt de niciun folos în niciunul din aceste cazuri sau când arde o pădure, pentru că nu vorbim de cineva care a vărsat o cană cu petrol pe jos. În multe cazuri s-au golit conducte întregi pe sol, iar amenzile aplicate de instituţiile de control nu pot compensa distrugerile provocate de aceste neglijenţe catalogate drept poluări accidentale”, subliniază preşedintele ANPM.
Datele Biroului de Sinteză şi Rapoarte arată că cele mai multe din incidentele de mediu de anul trecut au fost semnalate în judeţul Timiş (35), urmat de judeţele Argeş (33) şi Dâmboviţa (30). Locul 4 al „topului poluărilor accidentale” este împărţit în mod egal de Constanţa şi Prahova, cu 17 poluări accidentale fiecare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: DNA: Percheziţii în 19 locaţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, într-un dosar de corupţie şi fals
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe