Una dintre cele mai mari fabrici de utilaje petroliere din Ploieşti, demolată pentru a construi un mall

Halele Uzinei 1 Mai din Ploieşti, una dintre cele mai mari fabrici de lume, care producea şi repara utilaje petroliere, sunt demolate, zilele acestea, în locul uzinei urmând să fie ridicat un mall, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1032 afișări
Imaginea articolului Una dintre cele mai mari fabrici de utilaje petroliere din Ploieşti, demolată pentru a construi un mall

Una dintre cele mai mari fabrici de utilaje petroliere din Ploieşti, demolată pentru a construi un mall

Uzina 1 Mai se află în zona de sud a Ploieştiului şi era renumită în toată lumea, înainte de Revoluţia din 1989, deoarece aci se produceau şi reparau utilaje petroliere. Acum, faima este doar o amintire, iar halele urmează să fie demolate, în locul lor urmând să fie construit un mall.

„Se va construi un mall. Se va face şi un supermarket. Mall-ul, din câte ştiu, se va întinde pe şase hectare şi în trei ani va fi gata. Apariţia unui mall în zonă înseamnă şi dezvoltarea economică”, a declarat Adrian Dobre, primarul Ploieştiului.

Dacă pe vremuri mii de persoane lucrau la Uzina 1 Mai, acum fabrica mai are maximum 100 de angajaţi.

Romeo Hanganu a lucrat 24 de ani în Uzina 1 Mai şi a fost unul dintre directori. Îşi aduce aminte de anii de glorie ai fabricii care producea utilaj petrolier.

„De la momentul 1989, când eram al treilea producător de ultilaj petrolier din lume şi până la ceea ce este acum, când în Uzina 1 Mai mai sunt 100– 200 muncitori nu se mai lucrează decât într-o parte redusă, au trecut vremurile, iar istoria este foarte urâtă. Tot ce s-a întâmplat în această perioadă este foarte urât pentru că s-a distrus unul dintre simblourile economiei româneşti, unul dintre simbolurile unei mari profesii care exista în ţara asta şi care înseamnă fabricaţia de utilaj petrolier în care noi eram pionieri. Treptat - treptat, după 1990, au început să apară tot felul de probleme. Din `96 a început această politică de slăbire a fabricii, fabrica a devenit tot mai mult datoare”, a declarat Hanganu.

Acesta a mai precizat că fabrica a fost privatizată în 2001.

„1989 a fost momentul în care fabrica a fost într-o formă maximă. Era o producţie extraordinară de utilaj petrolier, absolut tot ce înseamnă utilajul petrolier. Uzina 1 Mai care însuma 84 de hectare de teren, care însuma zeci de hale de producţie, mii de utilaje, a fost vândută bucată cu bucată”, a mai spus fostul director.

Ploieştenii au păreri diferite despre faptul că gloria Ploieştiului va fi demolată pentru a apărea un mall.

„Putea să continue. Nu e singura, în ţară majoritatea s-au dus, care erau uzine mari. Pe vremuri, toate utilajele pe care le făceau aici erau pentru export. E bine că se construieşte, dar putea să facă aici, de exemlu, o şcoală de ucenici pentru meseriile astea, strungar-frezor”, a declarat Ion Gheorghe.

O femeie spune că fabrica era renumită în toată lumea.

„Nu sunt nostalgică, dar aveam siguranţa serviciului. Era o fabrică mare, am auzit că se face un mall. Nu avem atâtea mall-uri? Era renumită în toată lumea. S-a făcut praf tot, noi o ducem din ce în ce mai greu, alţii se îmbogăţesc, dar nu prin muncă. Asta e situaţia de acum”.

Potrivit prezentării de pe site-ul fabricii, în 1908, un grup de petrolişti au înfiinţat „Societatea de reparaţii foraj”, un atelier specializat în repararea echipamentelor petroliere de foraj. În 1913, „Societatea de reparaţii foraj” a fost preluată de compania petrolieră „Societatea creditul Petrolier”, care dezvoltă compania. Atunci sunt construite noi hale şi producţia s-a dezvoltat încă de atunci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici