- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unda de poluare din Ungaria a ajuns în Dunăre! Autorităţile române nu ştiu încă exact substanţa care a poluat apele Ungariei şi nici cantitatea ei - VIDEO
Autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să afle, la trei zile după accidentul ecologic din Ungaria, care este exact substanţa care a poluat apele şi care este cantitatea de poluant scursă după ruperea barajului, astfel că singura măsură ce poate fi luată este continuarea măsurătorilor.
Unda de poluare din Ungaria a ajuns în Dunăre! (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu am primit de la partea maghiară nicio informare exactă, deşi din 5 octombrie le cerem să ne comunice care este exact substanţa care a poluat apele şi care este cantitatea din aceasta care s-a scurs în urma ruperii barajului. În lipsa acestor informaţii, nu putem decât să facem măsurători la intrarea Dunării în ţară şi să sperăm că nimic rău nu se va întâmpla", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din instituţiile cu atribuţii în gestionarea eventualelor urmări ale accidentului ecologic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Sursele citate au mai precizat că aceasta este, de fapt, cauza pentru care apar "atâtea informaţii contradictorii".
"Tot ce-am primit de la ei au fost nişte rezultate ale unor măsurători de Ph, complet insuficiente în aceste situaţii. De aceea, unii vorbesc despre diluţie, alţii spun că metalele grele nu se diluează în apă. Nici calculele referitoare la traiectoria undei de poluare nu pot fi exacte, iar rezultatele diferă tocmai pentru că nu ştim ce cantitate de poluant a ajuns în apă", au mai declarat sursele citate.
Acestea au precizat că Ungaria a fost criticată chiar şi de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, care ar fi afirmat că oficialii maghiari nu au introdus datele necesare într-un sistem special creat pentru situaţii de accidente ecologice cu posibile urmări transfrontaliere.
"În lipsa acestor informaţii, fiecare face ce crede că este mai bine în această situaţie. Cei de la Mehedinţi fac Comitete de Situaţii de Urgenţă, unii spun că unda nu a ajuns încă în Dunăre, alţii spun că mai are câteva ore şi intră în România. Adevărul este că nu ştim nimic sigur", au conchis sursele citate.
În legătură cu accidentul de la începutul săptămânii din Ungaria, Ministerul Mediului a comunicat, joi dimineaţă, că "partea română a fost informată că, în urma măsurilor de decontaminare a pârâurilor Torna şi Marcal (...) s-a reuşit scăderea PH de pe pârâul Marcal de la 10,5 la 9,07, indicator fără impact major asupra calităţii apei, florei şi a faunei".
În acelaşi document, Ministerul prezintă măsurile de combatere a poluării luate de partea maghiară, majoritatea în sensul încurajării depunerii substanţei poluante.
"Se estimează că debitul râului Raba raportat la pârâul Marcal este de cel puţin zece ori mai mare, iar debitul Dunării, amonte de Budapesta este de 2400 metri cubi pe secundă, adică de cel puţin 25 de ori mai mare, comparativ cu debitul râului Raba. Mai mult, astăzi, debitul Dunării la intrarea în ţară este de 6600 mc/s, debit suficient care să asigure capacitatea de diluţie a apei", continuă Ministerul român al Mediului, în comunicatul de joi.
Instituţia nu vorbeşte însă, în documentul citat, despre traiectoria undei de poluare şi despre vreo estimare privind momentul la care ea ar putea ajunge în sectorul românesc al Dunării.
Joi dimineaţă, autorităţile din Mehedinţi s-au reunit într-o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili măsurile care trebuie luate în cazul poluării din Ungaria, acestea afirmând că reziduurile toxice ar putea ajunge sâmbătă în Dunăre, la intrarea în ţară la Baziaş.
Tot joi, un oficial din cadrul companiei de gestionare a apelor din vestul Ungariei, Emil Jenak, anunţa, potrivit AFP, că poluarea generată de deversarea de noroi toxic în vestul Ungariei nu va atinge Dunărea, urmând să fie oprită pe cele două râuri ungureşti.
Fluxul toxic provocat de noroiul roşu deversat în urma unui accident industrial în Ungaria a atins joi dimineaţa Dunărea, ameninţând ecosistemul marelui fluviu, cu un nivel de alcalinitate ce depăşeşte uşor valorile normale, a anunţat un oficial din cadrul Administraţiei apelor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO