- Home
- Social
- CONSTANŢA, (19.12.2019, 19:07)
- Andrei Leonte , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Undă verde pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa. După 5 ani de încercări şi 4 licitaţii anulate, clădirea poate fi reabilitată
Compania Naţională de Investiţii poate semna contractul de restaurare a Cazinoului din Constanţa după ce societatea care a contestat licitaţia a renunţat, joi, la cererea depusă la CNSC. Astfel, după 5 ani de încercări şi 4 licitaţii anulate, clădirea Cazinoului din Constanţa poate fi reabilitată.
Urmărește
3549 afișări
Undă verde pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa. După 5 ani de încercări şi 4 licitaţii anulate, clădirea poate fi reabilitată
Societatea care a contestat cea de-a patra licitaţie pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa a renunţat, joi, la cererea depusă la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). Aceasta era ultima posibilitate legală prin care societatea mai putea să oprească licitaţia.
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat, pentru MEDIAFAX, că speră ca până la sfârşitul anului să se semneze contractul de restaurare şi, din primăvară, să înceapă efectiv lucrările.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Şi-a retras contestaţia. Este cel mai frumos cadou pe care îl puteam primi în ajun de Crăciun. Cazinoul are o valoare simbolică, esenţială pentru municipiul Constanţa, îndrăznesc să spun pentru Dobrogea şi pentru România. Sper ca până la sfârşitul acestui an să fie semnat contractul pentru proiectare şi execuţie lucrări de reabilitare şi restaurare în Cazino. Mi-aş dori din toată inima ca acest eveniment important să aibă loc la Constanţa, dar, chiar dacă nu va avea loc la Constanţa, m-aş mulţumi să fie până la sfârşitul anului semnat contractul. Conform procedurii, vor urma trei luni pentru etapa de proiectare şi 24 de luni pentru perioada de execuţie. Asta înseamnă că sunt toate condiţiile îndeplinite ca în primăvara acestui an să înceapă reabilitarea simbolului oraşului nostru”, a spus Decebal Făgădău.
Istoria licitaţiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanţa către Compania Naţională pentru Investiţii în vederea reabilitării. În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului - 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitaţii, după ce mai multe contestaţii ale firmelor participante au fost acceptate de instanţe sau de CNSC.
În 2018, după anularea celei de-a treia licitaţii, la Constanţa a venit o echipă de experţi din partea Europa Nostra şi a Institutului Băncii Europene de Investiţii, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered). După vizita din vara lui 2018, experţii au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficienţele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie şi CNI, dar, poate şi mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puţin 13 milioane de euro.
În 2019 s-a organizat a patra licitaţie, după ce a fost refăcută documentaţia. Câştigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă şi această licitaţie a fost contestată la CNSC.
Istoria Cazinoului începe în 1898, când Comisia de înfrumuseţare a oraşului Constanţa decidea crearea unei faleze artificiale în mijlocul căreia să fie construit noul Cazino.
Lucrările efective au început în anul 1903, iar în 15 august 1910, în ziua de Sfânta Maria, bijuteria Art Nouveau era finalizată. La momentul festiv au participat principele Ferdinand, premierul Ionel Brătianu şi alte personalităţi de marcă ale vremii.
Cazinoul din Constanţa a fost ridicat după planurile arhitectului francez Daniel Renard.
Imediat după 1910, Primăria Constanţa avizează jocurile de noroc şi concesionează Cazinoul unui investitor, obligându-l să construiască un hotel de lux, la mică distanţă de Cazino, special pentru jucătorii de aici, veniţi din toate zările.
În timpul Primului Război Mondial, Cazinoul a fost pus la dispoziţia Crucii Roşii Române şi transformat în spital pentru răniţi. După terminarea războiului, primăria a reabilitat stricăciunile între anii 1919-1920.
În anul 1928 se face o nouă reabilitare, iar în anul 1936 jocurile de noroc au fost interzise şi nu au mai fost reluate niciodată până astăzi.
Vremea celui de-al Doilea Război Mondial, la începutul anului 1941, a găsit Cazinoul gazdă a trupelor germane, iar în anul 1943 clădirea este lovită de bombele lansate de avioanele sovietice.
În perioada comunistă, jocurile rămân interzise, iar Cazinoul devine restaurant de lux şi este reabilitat, pentru ultima dată, în anul 1986. Perioada de după `90 a transformat Cazinoul din Constanţa într-un obiectiv ruinat greu de restaurat.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cazinoul din Constanţa se degradează tot mai mult pe zi ce trece, aşteptând restaurarea. Starea monumentului istoric e jalnică - FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36