Unde găsim calciul necesar pentru oase, dinţi şi inimă. Sursa principală nu este laptele
Este cel mai abundent mineral din corpul uman şi este esenţial nu doar pentru bunăstarea oaselor şi a dinţilor, ci şi pentru sănătatea cardiovasculară. Este vorba despre calciu.
„Majoritatea acestui mineral este prezent în oase, dar calciul este important şi pentru contracţia musculară, pentru secreţia de hormoni, pentru dilatarea vaselor de sânge, pentru transmiterea impulsurilor nervoase, pentru reglarea tensiunii arteriale” Alice Cancellato, biolog şi nutriţinist la Centrul pentru Ştiinţe Naşterii şi Ginecologie Oncologică al Spitalului IRCCS San Raffaele din Milano.
Care sunt principalele surse de calciu? „Sursa primară, spre deosebire de ceea ce se crede în mod obişnuit, nu este laptele, ci apa. Apele bogate în calciu conţin mai mult de 300 mg de calciu pe litru, aşa că trebuie doar să citim eticheta apei pentru a alege una bogată. Pe lângă apă, laptele, iaurtul şi derivatele sunt surse bune de calciu, dar atenţie la brânzeturile învechite. Sodiul, de fapt, elimină calciului prin urină”.
Prea mult calciu poate forma pietre la rinichi
Mai găsim calciu în legumele de culoare verde închis, cum ar fi spanacul, varza neagră, broccoli, iar apoi în smochine, portocale, rucola, peştele precum sardinele şi macroul. Şi apoi încă surse bune de calciu sunt leguminoasele, în special soia şi năutul, tofu, iaurtul de soia, migdalele, seminţele de susan, crustaceele. Dar amintiţi-vă întotdeauna că calciul trebuie combinat cu vitamina D, care permite absorbţia acestuia. Şi a cărui sursă principală este soarele”.
Care sunt simptomele unei deficienţe de calciu? „Crampe musculare şi probleme circulatorii, cum ar fi mâncărimea. Dar simptomul este mai presus de orice clinic: sunt osteopenia şi osteoporoza”.
Şi care sunt, pe de altă parte, riscurile aportului excesiv de calciu? „Cel mai frecvent risc sunt pietrele la rinichi, dar se pot datora şi unei predispoziţii genetice”.