- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unde îţi petreci Paştele? Vezi aici ce oferte ai
Ofertele pentru vacanţa de Paşti din acest an sunt variate, turiştii putând alege între pensiuni tradiţionale, unde să participe la obiceiuri precum cel al stropitului, unităţi de cazare moderne, cu tot confortul şi facilităţi spa şi de relaxare, sau pot alege mănăstirile pentru a sărbători în linişte şi rugăciune.
Unde îţi petreci Paştele? Vezi aici ofertele turistice (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
Paştele în Transilvania
În Alba, pachetele turistice oferite de pensiunile pentru Paşti au preţuri care variază între 300 de lei, pentru cazare trei nopţi şi demipensiune, cu o masă festivă, în unităţi de trei margarete, şi aproximativ 1.200 de lei în unităţi de cinci margarete, cu pensiune completă şi masă festivă.
În Alba sunt căutate în special zonele montane precum Albac, Gârda sau Arieşeni, dar şi Rimetea, zonă căutată de turiştii maghiari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA afirmă că l-au ucis pe liderul Statului Islamic Abu Yusif într-un raid aerian în Siria
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
-
Clotilde Armand renunţă la poziţia de senator la doar o zi după ce a spus că va prelua mandatul. „Vă transmit prin prezenta cerere că renunţ la dreptul de preluare a mandatului de senator”
-
Florenţa deschide coridorul Vasari pentru prima dată publicului. Vizitatorii vor putea parcurge cei 750 de metri pe care au păşit duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei
Spre exemplu, pensiunea de patru margarete "Vraja Muntelui" din Arieşeni oferă pachete turistice de 645 de lei, cu trei nopţi de cazare cu pensiune completă, masă festivă de Paşti cu produse specific moţeşti, drob de miel, ouă roşii şi cozonac. Reprezentanţii pensiunii au pregătit focuri de tabără, iar turiştii pot asista şi la slujba de Înviere la biserica din Arieşeni.
Tot în Arieşeni, pensiunea de patru margarete "Casa Moţului" îşi îmbie clienţii cu o ofertă specială, cu patru nopţi de cazare cu demipensiune, masa festivă de Paşte şi o excursie la Gheţarul de la Scărişoara sau minele romane de la Roşia Montană. Pachetul costă 200 de euro, iar meniul include preparate tradiţionale din miel, porc, ciorbă de perişoare, de văcuţă, de găină, de fasole, salate de murături, diferite feluri de prăjituri, cozonac, plăcintă cu brânză, măr sau dulceaţă. Clienţii vor primi din partea casei carafe de ţuică şi vin de casă şi vor putea să asiste la sacrificarea mielului şi prepararea produselor tradiţionale.
În Bihor, turiştii pot alege să petreacă Paştele în staţiunea Băile Felix, plătind minimum 158 de lei pentru un pachet care include două nopţi de cazare, mic dejun şi un mic dejun festiv cu produse tradiţionale sau pot să se retragă la pensiunile rustice din Munţii Apuseni, unde plătesc 70 de lei pentru o cameră, pe noapte.
La Hotelul Poeniţa, de două stele, pachetul costă 157,90 de lei, la Hotelul Termal - 261,18 lei, în timp ce la patru stele, la Hotel Internaţional, preţul se ridică la 283,74 lei.
Turiştii pot participa la slujba Învierii la biserica de lemn din staţiune.
În Bistriţa-Năsăud, turiştii care doresc să îşi petreacă Paştele în pensiuni din Munţii Rodnei sunt atraşi cu pachete care costă între 300 şi 450 de lei de persoană şi includ masa festivă din ziua de Paşti şi accesul gratuit la piscină.
Proprietarii de cabane din zona de munte a judeţului sunt şi ei dispuşi să le închirieze în perioada Paştelui. În localitatea Romuli de pe Valea Sălăuţei, o cabană cu trei camere situată chiar lângă râu poate fi închiriată la preţul de 250 de euro pentru trei zile, dar nu se asigură mâncarea.
La Lunca Ilvei, o cabană cu patru dormitoare, situată într-o zonă retrasă, cu izvoare de apă minerală, poate fi închiriată la 400 de lei pe zi, în timp ce în zona de agrement Colibiţa o cabană cu şase dormitoare, mobiliată şi dotată cu toate utilităţile, cu ieşire la lac, hidrobicicletă şi barcă poate fi închiriată cu 600 de lei pe noapte.
În Harghita, Praid şi Valea Ghimeşului au cel mai ridicat grad de ocupare până în prezent, unele rezervări fiind făcute imediat după Crăciun.
Pe Valea Ghimeşului, zonă accesibilă de pe DN 12A Miercurea Ciuc-Comăneşti, turiştii pot opta fie pentru pensiuni ultramoderne, cu jacuzzi, saună, masaj, fie pentru casele ţărăneşti tradiţionale, în care ligheanul din ceramică pictată ţine locul căzii sau al cabinei de duş, iar atmosfera este aproape identică celei în care trăiau ceangăii cu peste un secol în urmă.
Preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop, a precizat că preţurile variază între 80 şi 100 de lei de persoană pe noapte, cu micul dejun inclus, în funcţie de numărul de margarete, dar pot ajunge şi la 150 de lei de persoană pe noapte, cu trei mese incluse în ziua următoare.
Staţiunea Băile Tuşnad este ocupată 40 la sută, aici jumătate dintre turiştii care şi-au făcut rezervări fiind din Ungaria.
La Borsec, locurile de cazare sunt ocupate în proporţie de doar 25-30 la sută. Aici, turiştii îşi pot rezerva un loc la pensiuni cu 50 până la 130 de lei pe noapte de persoană, iar gazdele îi îmbie cu mâncăruri tradiţionale şi plimbări cu trăsurile trase de cai la Peştera de Gheaţă şi Grota Urşilor sau pe Aleea Îndrăgostiţilor, care străbate centrul oraşului.
În Sălaj, două mănăstiri pun la dispoziţie 35 de locuri de cazare, toate gratuite, pelerinilor care doresc să îşi petrească sărbătorile pascale în linişte şi rugăciune.
În judeţul Sibiu, potrivit statisticilor din anii precedenţi, staţiunile Păltiniş, Ocna Sibiului şi Bazna, Mărginimea Sibiului, zona montană Bâlea Lac, dar şi municipiul Sibiu atrag cei mai mulţi turişti cu ocazia Paştelui.
În Mărginimea Sibiului, zonă renumită pentru tradiţiile sale şi păstrarea acestora, gradul de ocupare a pensiunilor care aparţin de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) este de aproximativ 40 la sută.
"La pensiunile noastre, tarifele merg de la 300 lei/persoană/sejur până la 500 lei/persoană/sejur. Cel mai repede s-au vândut pachetele de la pensiunile cele mai scumpe, pentru că acestea au tot felul de facilităţi, oferă turiştilor confort şi sunt oameni cu bani care vor să aibă parte de toate acestea în timpul sejurului", a declarat Dorin Beu, preşedinte ANTREC Sibiu.
De asemenea, municipiul Sibiu atrage mulţi turişti în perioada sărbătorilor. Pe lângă oferta culturală a oraşului, turiştii pot merge în cluburi, care se întrec în oferte pentru Paşti, mai ales pentru tineri.
Paştele în Bucovina
Preţurile pentru pachetele turistice din perioada sărbătorilor pascale în Bucovina sunt cuprinse între 780 de lei de persoană la pensiune de trei stele până la 1.390 de lei la pensiune de patru stele, proprietarii oferind diverse modalităţi de petrecere a timpului.
Astfel, la o pensiune de trei stele din zona Frasin preţul pentru patru nopţi de cazare cu pensiune completă este de 780 de lei de persoană, fiind inclusă masa festivă de Paşti, dar şi un foc de tabără.
La o pensiune de patru stele din Gura Humorului, preţul pentru cinci nopţi cu demipensiune este de 320 de euro de persoană, iar pachetul conţine un prânz festiv în ziua de Paşti, demonstraţie de încondeiere de ouă, grătar, foc de tabără, plimbare cu caleaşca şi jumătate de oră de masaj de relaxare, în timp ce la o pensiune de patru stele din Suceviţa, pentru patru nopţi de cazare cu demipensiune pachetul turistic cuprinde gustare în noaptea de Paşti, după slujba de la mănăstire, masă festivă în prima zi de Paşti şi plimbare cu trăsura, preţul fiind de 300 de euro de persoană.
În schimb, la o pensiune de patru stele din Voroneţ, pentru patru nopţi cu demipensiune preţul este de 1.390 de lei de persoană, iar pachetul turistic include gustare după slujba de Înviere, prânz festiv în ziua de Paşti, grătar în aer liber, berbecuţ la proţap şi balmoş.
În toate localităţile se vor desfăşura, în perioada 17 aprilie- 26 aprilie, manifestări în cadrul programului turistic "Paştele în Bucovina", în acest an fiind marcat, totodată, şi Paştele catolic, şi Paştele evreiesc.
Programul "Paştele în Bucovina" va începe în 17 aprilie, în Duminica Floriilor, cu deschiderea Târgului de Paşti şi a expoziţiei gastronomice cu produse de post "Gustă din Bucovina", în parcul din apropierea Palatului Administrativ din Suceava, în timp ce la Biserica din Arbore va fi organizat un concert de muzică pascală. În seara aceleiaşi zile, la Catedrala Catolică "Sf. Ioan Nepomuk" din Suceava va fi organizat un concert pascal al lui Grigore Leşe, urmat de un spectacol de muzică religioasă şi jocuri de lasere.
În Săptămâna Patimilor va începe proiectul "Drumul ouălor încondeiate" pe patru rute care cuprind zonele etnografice ale judeţului, iar în fiecare localitate vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă şi expoziţii cu vânzare, în timp ce în municipiul Suceava se vor putea face plimbări cu caleaşca din zona centrală şi până la Cetatea de Scaun.
Paştele pe Valea Prahovei
Spre deosebire de alte zone, unde turiştii pot participa la încondeierea ouălor sau la pregătirea mesei tradiţionale, Valea Prahovei nu oferă astfel de posibilităţi. În schimb, turiştii vor putea să se plimbe pe munte, să viziteze crame şi să participe la degustări de vinuri şi vor putea să se distreze în fun park-ul inaugurat în această iarnă, la Buşteni, de ministrul Elena Udrea.
În ofertele pregătite de hotelierii din staţiunile de pe Valea Prahovei se regăsesc şi petreceri cu lăutari, masă tradiţională, acces la SPA, internet gratuit, caffe-concert sau program artistic live.
La Sinaia, preţurile practicate de hotelieri variază între 465 de lei de persoană pentru două nopţi de cazare cu demipensiune şi 776 de lei pentru un pachet turistic care include tot două nopţi de cazare şi demipensiune. Unul dintre hotelurile de trei stele din această staţiune oferă turiştilor "primire tradiţională în noaptea Învierii, dejun pastoral în 24 aprilie cu un bogat program artistic, parcare şi acces la piscină gratuite".
Dintre staţiunile de pe Valea Prahovei, cea mai ieftină este Azuga, unde preţul unui pachet turistic care include două nopţi de cazare cu demipensiune variază între 427 şi 656 de lei.
La Azuga, un hotel a inclus în oferta sa, pe lângă cina festivă de Paşti, plimbare cu telegondola, două ore de bowling şi biliard, acces gratuit la saună şi la terenul de sport. Totul pentru 436 de lei de persoană, trei nopţi de cazare şi demipensiune.
Tot la Azuga, cei care alocă un buget relativ mare pentru perioada sărbătorilor pot face rezervări la un hotel de cinci stele care oferă turiştilor o şedinţă de masaj de relaxare, acces gratuit la centru SPA şi caffe-concert. Preţul pentru un pachet turistic cu trei nopţi de cazare la un astfel de hotel depăşeşte 300 de euro prin programul early booking, ceea ce presupune că rezervarea trebuie făcută până la 1 aprilie şi tot până atunci preţul trebuie plătit integral.
În staţiunea Azuga, turiştii vor avea posibilitatea de a face drumeţii montane pe Valea Azugii şi în Munţii Baiului, dar şi de a participa la degustări de vinuri în una dintre cele mai cunoscute crame din zonă.
La Buşteni, hotelierii au pregătit, pentru perioada sărbătorilor de Paşti, pachete care includ trei nopţi de cazare cu demipensiune, la preţuri care variază între 543 de lei şi 746 de lei de persoană, în funcţie de condiţiile de cazare.
În staţiunea Buşteni, în perioada sărbătorilor de Paşti va fi deschis fun park-ul inaugurat în urmă cu câteva luni de ministrul Elena Udrea.
La Predeal (Braşov), preţurile pentru două nopţi de cazare cu demipensiune pornesc de la 492 de lei de persoană şi pot ajunge, în funcţie de condiţiile de cazare, până la 756 de lei de persoană pentru două nopţi de cazare cu demipensiune.
La Poiana Braşov, unii hotelieri încearcă să-i atragă pe turişti oferind gratuitate pentru un copil, petreceri surpriză şi cadouri pentru copii. Unul dintre hoteluri încearcă să-şi atragă turiştii cu muzică live în restaurant, acces gratuit la saună, internet wireless. Preţul este de 79 de euro de persoană pentru două nopţi, mic dejun şi dejun festiv.
Paştele pe litoral
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Litoral Delta Dunării, până acum au prezentat oferte pentru sărbătorile de Paşti doar opt unităţi hoteliere - cinci aflate în staţiunea Mamaia, iar celelalte în Eforie Nord, Olimp şi Mangalia.
În Mamaia au oferte hotelurile Palm Beach - cinci stele, Splendid - patru stele, Del Mar - patru stele, Golden Tulip - patru stele şi Iaki - patru stele, iar pachetul de trei nopţi de cazare variază între 470 de lei de persoană la un hotel de patru stele şi 1.000 de lei de persoană la unitatea de cinci stele.
De asemenea, există şi pachete pentru două nopţi de cazare, care oscilează între 340 de lei de persoană şi 468 de lei de persoană. Pachetele includ masa festivă din prima zi de Paşti, mic dejun, precum şi acces gratuit la dotările unităţilor hoteliere - piscină interioară, saună, sală de fitness. De asemenea, unii dintre hotelieri le-au pregătit turiştilor "surprize de la iepuraş", precum excursii la mănăstirile din Dobrogea şi programe artistice.
În Eforie Nord, singura unitate deschisă este Hotelul Europa, de patru stele, unde preţul pentru pachetul de trei nopţi de cazare pleacă de la 129 de euro pentru o cameră dublă pe noapte şi include demipensiune pentru doi adulţi şi un copil până în 12 ani, accesul la piscina interioară, saună, jacuzzi şi fitness.
În sudul litoralului au pregătit oferte pentru turiştii care vor să petreacă Paştele la mare hotelurile Cocor - patru stele, din Neptun şi Corsa - trei stele, din Mangalia. Preţurile variază între 269 de lei de persoană - pachetul de două nopţi şi 360 de lei de persoană pentru trei nopţi de cazare. Şi aici pachetele includ, pe lângă masa festivă de Paşti, micul dejun, acces gratuit la facilităţile unităţilor hoteliere şi programe speciale pentru copii.
În aceste zile, Mamaia, dar şi celelalte staţiuni de pe litoral arată ca un şantier, majoritatea unităţilor fiind în renovare.
(Material realizat de Dan Lungu, Florin Ciucaş, Cristiana Sabău, Daniela Mezey, Mihaela Moldovan, Diana Stancovici, Tibi Bujdei, Daciana Ilie, Cătălin Legănel, corespondenti@mediafax.ro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO