- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.07.2022, 17:57)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Ungaria, ameninţată cu tăierea fondurilor europene. Ce trebuie să facă guvernul de la Budapesta în decurs de o lună
Comisia Europeană a acordat Ungariei o ultimă lună pentru a răspunde preocupărilor sale cu privire la statul de drept înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Ungaria urmează să le primească în cadrul bugetului 2021-2027, scrie Reuters.
Urmărește
3470 afișări
Ungaria, ameninţată cu tăierea fondurilor europene. Ce trebuie să facă guvernul de la Budapesta în decurs de o lună
Noul termen acordat Ungariei face parte dintr-un proces al UE, numit „mecanism de condiţionalitate”, menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern al UE. Acesta este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.
Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria din cauza a ceea ce ea consideră a fi corupţie, care poate lua forma unor licitaţii pentru proiecte finanţate de UE la care participă doar un singur ofertant, de obicei legat de partidul de guvernământ.
De asemenea, Executivul UE îşi exprimă îngrijorarea cu privire la independenţa sistemului judiciar, a mass-media şi a organizaţiilor neguvernamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
În trecut, premierul ungar Viktor Orban a respins preocupările UE şi ale SUA privind corupţia din Ungaria, însă în ultimele săptămâni, înalţi oficiali ungari au declarat că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Comisia pentru a răspunde la aceste preocupări.
În această săptămână, Ungaria s-a oferit să reducă numărul de licitaţii publice la care participă un singur ofertant la 15% din total. De asemenea, s-a oferit să permită instanţelor să ordone procurorilor să urmărească acele cazuri, chiar dacă procurorii au decis să nu o facă şi să facă procesul legislativ din Ungaria mai transparent şi mai incluziv.
Din cauza preocupărilor sale legate de banii de la bugetul UE, Comisia a lansat în aprilie „mecanismul de condiţionalitate” împotriva Ungariei. În cele din urmă, acesta ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro pentru Ungaria din bugetul UE.
Comisia a declarat vineri că l-a mandatat pe comisarul pentru buget, Johannes Hahn, să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenţionează să le propună guvernelor UE în cazul în care măsurile de remediere luate de Ungaria nu sunt adecvate.
„Ungaria are acum la dispoziţie o lună în care poate prezenta observaţiile sale şi orice informaţii suplimentare, în special cu privire la proporţionalitatea măsurilor avute în vedere de Comisie”, a precizat comisarul.
Aceasta a adăugat că Ungaria mai are încă posibilitatea de a prezenta măsuri de remediere adecvate.
Fondurile afectate sunt cunoscute sub numele de fonduri de coeziune, pe care ţările UE mai sărace decât media UE le primesc pentru a-şi dezvolta infrastructura, cum ar fi drumurile şi podurile, staţiile de tratare a apei sau transporturile.
Un oficial UE de rang înalt a declarat sub protecţia anonimatului, că propunerea Comisiei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria, deoarece trebuie să fie proporţională cu amploarea problemei. „Dar va fi o propunere serioasă, nu una simbolică”, a spus oficialul.
Cu toate acestea, suspendarea fondurilor de coeziune, care se adaugă la subvenţiile de 5,8 miliarde de euro din fondul de redresare care sunt încă îngheţate, ar fi o lovitură majoră pentru economia ungară, care suferă din cauza slăbirii monedei, a creşterii costurilor de împrumut, a deficitului bugetar tot mai mare şi a inflaţiei galopante.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe