Ungaria se opune proiectului Roşia Montană

Ungaria se opune proiectului minier de la Roşia Montană, i-a spus ministrul ungar al Mediului, Gabor Fodor, omologului său român Attila Korodi, cu ocazia întâlnirii oficiale a comisiei mixte româno-ungare care a avut loc vineri, la Budapesta, informează agenţia MTI.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Ungaria se opune proiectului Roşia Montană

Ungaria se opune proiectului Roşia Montană

Ministrul Gabor Fodor a afirmat că Ungaria a mai suferit o catastrofă naturală pe râul Tisa din cauza folosirii tehnologiei de exploatare cu cianură, aceeaşi care va fi folosită şi în cadrul proiectului Roşia Montană.

O altă mină românească din Baia Mare care a utilizat o tehnică similară a cauzat un dezastru natural, distrugând viaţa animalelor şi plantelor de-a lungul râurilor estice din Ungaria, în anul 2000.

Ungaria a salutat decizia Ministerului Mediului din România de a suspenda procedura utilizată de compania care exploatează zona Roşia Montană. Aceasta plănuieşte să extragă aproape 330 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Ministrul Korodi a spus că Ungaria este pregătită să respecte toate legile naţionale şi europene pentru a se asigura de menţinerea calităţii mediului. Acesta a adăugat că membrii români din Parlamentul European au introdus o moţiune pentru a interzice folosirea tehnologiei exploatării cu cianură în Europa şi că proiectul de lege în acest caz a fost propus Parlamentului României.

Fodor a spus că reprezentanţii Ungariei în Parlamentul European vor susţine această propunere.

Comisia mistă româno-ungară a discutat şi problema produselor modificate genetic, pe lângă propunerea unei cooperări transfrontaliere în domeniul mediului. De asemenea, s-a vorbit despre pregătirile pentru o sesiunea comună a Guvernelor ungar şi român şi despre stabilirea înţelegerilor de cooperare în parcurile naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici