- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungureanu a sesizat Parchetul pentru neregulile în dosarele de restituire de la ANRP
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restiturie a Proprietăţilor, unde peste 80% dintre dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor.
Mihai Razvan Ungureanu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Preşedintele ANRP, Dorina Danielescu, a declarat marţi, după şedinţa de Guvern, că s-au găsit "nereguli grave" în repartizarea pentru soluţionare a dosarelor de despăgubire, fără criterii şi registre de evidenţă, iar în urma verificărilor s-a constatat că în cazul a circa 80% din cazurile pentru care s-au emis decizii de despăgubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de moştenitor.
Danilescu a precizat că din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011, circa 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000 de dosare, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Sunt şi celebrele cazuri speciale, cu diverse adeverinţe emise de medicul de familie şi rapoarte medicale, în care diagnosticele invocate au fost infecţii urinare, fost fumător şi consumator de etanol. S-a mai constatat că dosarele de despăgubire au fost atribuite în vederea evaluării proprietăţilor către aceleaşi 12 societăţi din 34 înregistrate sau către aceiaşi 10 evaluatori persoane fizice autorizate din 53", a spus Danielescu.
Suma totală plătită în 2010 societăţilor de evaluare s-a ridicat la circa trei miliarde lei, din care 91% către cele 12 societăţi, iar în 2011 au fost achitate aproximativ 1,8 miliarde lei, din care 76% tot către cele 12 societăţi.
Verificările au mai indicat că nu a fost respectată cronologia emiterii titlurilor de plată în funcţie de ordinea depunerii cererilor de opţiune şi că nu au fost exercitate căile legale de atac împotriva procedurilor de executare silită, onorariul avocatului fiind în multe cazuri chiar mai mare decât cuantumul despăgubirii. O altă situaţie identificată a fost cea în care şefa servicului de contencios nu avea studii juridice, ci de psihologie.
"În cadrul Legii 9/1998 (privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar-n.r.), atribuirea puterii de decizie privind repartizarea, soluţionarea şi plata compensaţiilor băneşti a aparţinut vicepreşedintelui care, conform declaraţiilor angajaţilor ANRP şi consemnărilor echipei de audit, cu o zi înainte de efectuarea plăţii preda consilierilor o listă cu dosarele care trebuia plătite", a spus Danielescu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat ulterior că premierul Ungureanu a sesizat Parchetul în cazul neregulilor constatate în urma auditului de la ANRP.
Dorina Danielescu a a fost instalată la conducerea ANRP în octombrie 2011, după ce Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea instituţiei.
Demisia lui Dumitrean a survenit arestării vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu într-un dosar de corupţie, acesta fiind acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.
"Cu ocazia preluării mandatului, am solicitat desfăşurarea şi analizarea unei misiuni de audit ad-hoc, efectuată de specialişti din Ministerul Finanţelor, cu privire atât la activitatea desfăşurată în cadrul ANRP, cât şi cu privire la execuţia bugetară pe parcursul anului 2010-2011", a spus Danielescu.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat marţi dimineaţa că este dispus să sesizeze organele de cercetare penală pentru modul defectuos în care a fost gestionată activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
El a arătat, în şedinţa de marţi a Guvernului, că există deja un raport de audit efectuat pe această temă.
"Sunt dispus, în cazul acesta, să mergem pe seama cercetărilor deja făcute, a auditului prezentat la nivelul cabinetului primului ministru, până la sesizarea organelor în drept pentru cercetare penală", a spus Ungureanu.
Dorina Danielescu, fost procuror-şef DIICOT, a fost instalată la conducerea ANRP în octombrie 2011, după ce Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea instituţiei.
Demisia lui Dumitrean a survenit arestării vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu într-un dosar de corupţie, acesta fiind acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.
Surse oficiale au declarat, marţi dimineaţa, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul intenţionează să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, invocând lipsa de fonduri, decizie materializată în final de Executiv prin ordonanţă de urgenţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO