- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungureanu cere o rezervă naţională cu toate medicamentele pentru cazuri de urgenţă
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut Ministerului Sănătăţii ca, în interval de o săptămână, să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Ungureanu cere o rezervă naţională cu toate medicamentele pentru cazuri de urgenţă(Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Solicitarea a fost formulată în şedinţa specială de joi a Guvernului.
Această rezervă ar permite evitarea unor probleme similare celor apărute cu tratamentul pacienţilor oncologici.
"Premierul a cerut ca, în interval de o săptămâni, să i se prezinte o analiză privind cadrul legal aferent constituirii unei rezerve naţionale a medicamentelor necesare pentru situaţii de urgenţă. În prezent, există o astfel de rezervă, dar numai pentru cazuri excepţionale, care nu se referă şi la lipsa unor stocuri de medicamente din spitale", au arătat sursele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
La finalul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a arătat că premierul a stabilit un termen de o săptămână pentru realizarea unui centralizator privind cazurile cronice de achiziţii din sursă unică, pentru prevenirea unor noi situaţii de lipsă de medicamente.
"Vom avea o evaluare şi o sinteză a acestor achiziţii de medicamente din sursă unică, pentru a nu mai ajunge într-o asemenea situaţie de forţă majoră, aproape", a spus Suciu.
Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că în rezerva ministerului există medicamente, dar pentru situaţii de calamitate.
"Nu ne-am gândit vreodată că ar putea să apară un astfel de hiatus în aprovizionarea cu medicamente, dar probabil că vom face o rezervă şi pentru astfel de situaţii. O astfel de situaţie nu a mai apărut până acum", a spus Cepoi.
În şedinţa specială de joi, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.
Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Mundipharma, companie care asigură analgezice opioide (morfina) în România, este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar a asigurat că acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.
"CNAS îşi exprimă regretul pentru dificultăţile întâmpinate de unii pacienţi în asigurarea tratamentului recomandat. Deficitul de analgezice opioide anunţat şi larg dezbătut în mass-media a fost clarificat în întregime de reprezentaţa pentru România a firmei producătoare, care afirmă că este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar care nu va afecta prezenţa medicamentelor din portofoliu pe piaţa Românească", a spus preşedintele CNAS.
Potrivit lui Duţă, din scrisoarea pe care firma elveţiană a trimis-o la CNAS reiese că în prezent există comenzi şi/sau importuri în derulare cu toţi distribuitorii companiei, pentru toate produsele înregistrate şi "în cantităţi suficiente pentru a deservi necesarul de piaţă".
Într-un comunicat al CNAS se susţine totodată că Programul Naţional de Oncologie are asigurată finanţarea ritmică şi continuă pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.
Peste 10.000 de bolnavi sunt înregistraţi în Registru în ianuarie.
Compania elveţiană anunţa recent, într-un comunicat, că decizia restructurării "s-a bazat pe înăsprirea considerabilă" a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea considerată insuportabilă a nivelului de taxare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO