Ungureanu, despre scandalul azilelor de bătrâni: E imposibil să nu fi ştiut nimeni

"Este îngrozitor că ancheta privind azilele de bătrâni a durat câteva luni şi că oamenii ăia au fost lăsaţi să moară de foame şi să fie bătuţi, ca un stat impotent să-şi arate acum forţa la televizor. (...) Trebuie puşcărie grea, iar opinia publică să nu uite", spune Emanuel Ungureanu.

Urmărește
1048 afișări
Imaginea articolului Ungureanu, despre scandalul azilelor de bătrâni: E imposibil să nu fi ştiut nimeni

Ungureanu, despre scandalul azilelor de bătrâni: E imposibil să nu fi ştiut nimeni

Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor Emanuel Ungureanu, membru USR.

Autorităţile au reţinut 24 de suspecţi în ancheta căminelor din Voluntari, unde zeci de bătrâni erau ţinuţi flămânzi, fără medicamente şi supuşi la muncă forţată.

Emanuel Ungureanu comentează acest caz: "Mi-e imposibil să înţeleg. Eu sunt asistent social de spital. Am lucrat într-un cămin pentru vârstnici timp de doi ani şi cunosc toate procedurile care sunt legale. Pentru mine este uluitor că nu a existat acolo nici o conştiinţă, nici un om cu inimă, care să atragă atenţia autorităţilor, din interior, că cineva este abuzat într-un asemenea hal. Vreau să vă spun un lucru important, care poate scapă atenţiei opiniei publice. Acelea sunt imagini, sunt interceptări despre nişte fiinţe umane, care sunt părinţii cuiva, fraţii cuiva, bunicii cuiva. Este inacceptabil pentru mine, nu doar ca demnitar al statului român, ci şi ca asistent social, să pot să-mi imaginez că cineva plăteşte o sumă de bani pentru tatăl, bunicul, ştiu eu, fratele şi îl abandonează acolo. Am mai văzut acest sistem, atunci când am intrat, fără să anunţ, în spitalul groazei de la Borşa, din judeţul Cluj. Acolo erau 22 de persoane cu probleme psihice, într-o încăpere aflată într-un castel vechi de 200 de ani, oamenii erau spălaţi cu furtunul, cu cisterna, condiţiile erau absolut îngrozitoare şi toată lumea se prefăcea că nu ştia, nu ştia nici primarul, nu ştia nici Consiliul Judeţean, adică cineva a aruncat nişte persoane după un gard şi lumea s-a prefăcut că nu mai ştie despre ce este vorba. Deci aici vorbim despre cruzime, despre oameni care consideră fiinţa umană o bucată de carne".

Deputatul USR nu înţelege de ce a durat atât de mult ancheta în cazul azilelor pentru bătrâni: "Este absolut uluitor, în condiţiile date, să aud că domnul Predoiu explica că această tortură a fost urmărită de autorităţi mai mulţi ani, pentru a documenta bine dosarul. Eu am fost şocat. La fel de şocat sunt când am ascultat relatări din partea unor oameni din structurile de forţă ale statului, care spuneau că supraveghează ororile de acolo din luna februarie. Păi, sunt jurnalişti care au relatat acele nenorociri din luna februarie. Februarie, martie, aprilie, mai, iunie, cât stai să documentezi tortura unor fiinţe umane? Eu sunt şocat de această nenorocire, de aspectul ei moral, de înfiorătoarea tăcere (...). Mi se pare absolut îngrozitor că ancheta asta a durat câteva luni şi că oamenii ăia au fost lăsaţi să moară de foame şi să fie bătuţi, ca un stat impotent să-şi arate acum forţa la televizor, cu aceste înregistrări, după atât de mult timp (...). Suntem clar o societate bolnavă şi dacă nu ne asumăm aceste lucruri cu subiect şi predicat, nu avem nici o şansă să ne vindecăm. Eu sunt uluit, pentru că am lucrat într-un asemenea cămin pentru seniori timp de doi ani. Toate uşile erau deschise, aparţinătorii veneau şi se scriau într-o condică, verificau meniul în fiecare zi, totul era absolut deschis, uşile, adică la modul propriu, o curte frumoasă, verde, oamenii se salută între ei (...). Eu acolo mi-am dus bunica, a avut o boală foarte gravă şi n-am mai putut să o îngrijim acasă. Dacă nu mai puteam să merg două zile pe la ea, îmi trimitea câte o fotografie asistenta. Cum Dumnezeu să numim locurile astea unde ne ducem bunicii şi părinţii? Lagăre ale groazei. Ce societate e asta, în ce lume trăim, ce fiinţe umane există acolo, ce suflet poţi să ai să chinui pe tatăl cuiva? Mă uit la un film de groază".

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, s-a apărat, după ce numele său a fost pomenit în contextul acestui scandal legat de azilele de bătrâni, pentru că instituţiile care ar fi trebuit să verifice situaţia din aceste cămine de bătrâni ar fi fost conduse de apropianimeniţi de-ai săi. Social-democrata spune că nu e decât o încercare de eliminare a sa din viaţa politică.

Emanuel Ungureanu declară că Firea "are o problemă de moralitate, cum sugera şi domnul Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, care apoi a retractat declaraţia. E imposibil să nu fi ştiut nimeni din DGASPC, care trebuia să verifice acest cămin. Eu când eram asistent social, trimiteam raportări lunare despre starea de sănătate generală din acea instituţie, adică nu poţi să spui că nimeni nu vede un om deshidratat şi înfometat (...). E imposibil ca nimeni din interior să nu fi văzut situaţia asta dramatică şi nimeni din exterior să nu facă asta. Eu ştiu cum se paralizează aceste instituţii, pentru că una este să vină un profesionist, care nu are nici o legătură cu vreun partid şi face o verificare despre starea de sănătate a unor bolnavi într-un centru, fie că e spital, fie că e un cămin pentru vârstnici, acolo un profesionist nu ar fi putut să închidă ochii, dar dacă a venit un inspector care ştia că acel aşezământ este al unei pile a doamnei ministru sau a domnului primar sau a cuiva cu potenţă politică, vă spun că nici măcar n-a intrat acolo, ci a venit, poate, a dat un telefon la cel care se ocupa de fundaţia aceea şi a spus: e totul în regulă pe la voi? Da. Aţi primit o hârtie care arată asta. Deci sunt convins că o răspundere absolut clară au cei care trebuiau să controleze aceste cămine şi nu au făcut-o. Trebuie să se ajungă până la ultimul politician care a ţinut această protecţia murdară (...). Trebuie puşcărie grea pentru asemenea fapte, trebuie să-şi dea demisia toţi cei care au fost implicaţi în acest lanţ mizerabil al tăcerii şi trebuie opinia publică să nu uite, pentru că cel mai rău lucru este că după trei zile vine altă ştire şi rămâne această poveste fără final şi apoi o regăsim în altă parte".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici