Video Ungureanu, plângeri penale împotriva a doi manageri de spitale. Cât era şpaga pentru un post de asistent. VIDEO

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, marţi, la DNA Iaşi, 2 plângeri penale împotriva managerilor Institutului de Psihiatrie Socola şi al Spitalului Spiridon. Ungureanu acuză achiziţii la preţuri duble, fraudă timp de 8 ani şi spăgi între 5.000 şi 10.000 de euro pentru un post de asistent.

Urmărește
3563 afișări

Ungureanu a depus două plângeri penale privind doi manageri de spital: Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, şi Ioan Bârliba, managerul Spitalului Spiridon.

Deputatul vorbeşte de suspciuni de abuz în serviciu în cazul celor doi manageri, despre achiziţii cu preţuri umflate şi despre concursuri organizate ilegal.

Plângerile depuse de deputat au ca punct de plecare două rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, la Institutul Socola şi la Spitalul Sfântul Spiridon.

Ungureanu spune că, în cazul Spitalului Universitar Spiridon, îl bănuieşte pe managerul Ioan Bârliba de mai multe fapte de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.

Potrivit deputatului, în raportul Corpului de Control se face referire la achiziţii netransparente făcute între anii 2016 -2018 de la o firmă, prin negociere directă, fără publicitate. Mai exact, a fost cumpărat un defibrilator la preţ dublu faţă de valoarea de pe piaţă sau un sistem pentru artroscopie prin indicarea unor coduri nereale, în aşa fel încât să-i crească valoarea.

„Cea de-a patra suspiciune de abuz în serviciu se referă la cedarea în folosinţă cu titlu gratuit în favoarea fundaţiei Epitropia a Spitalului Sfântul Spiridon a unui spaţiu de 17,5 mp aflat în administrarea unităţii spitaliceşti. Aici s-a încălcat legea foarte clar, în sensul că acea fundaţie ar fi trebuit să ofere 50% din profiturile pe care le-ar fi făcut pe acel spaţiu alocat ilegal spitalului, lucru care nu s-a întâmplat din 2011 până astăzi. Este vorba despre o fraudă care se întinde pe 8 ani de zile", a declarat Emanuel Ungureanu, la ieşirea de la DNA.

Acesta cere procurorilor să reia controalele făcute la cele două spitale şi să îi audieze pe cei care au făcut controalele.

Privitor la Ioan Bârliba, managerul Spitalului Spiridon, Ungureanu a făcut referire şi la fapte de abuz în serviciu.

„A doua plângere se referă al domnul Oprişanu (managerul Institutului de Psihiatrie Socola - n.r.). Aici vreau să vă spun că jaful este unul de proporţii. Vorbim de suspiciuni în zona concursurilor. S-au scos la concurs posturi inexistente. Sunt informaţii în Iaşi, le ştiţi foarte bine şi trebuie să le verifice procurorii, că şpaga pentru un post de asistent medical la Socola era între 5 mii şi 10 mii de euro. Sunt mai multe mărturii în acest caz, sper ca procurorii să dea de capăt. Aceste mărturii sunt din partea unor angajaţi sau a unor rude ale acestora”, a explicat Ungureanu.

Potrivit acestuia, achiziţii ciudate s-au făcut şi la Insitututul de Psihiatrie Socola, unde managerul ar fi cumpărat un aparat pentru un cabinet de oftalmologie, aparat care, în ianuarie 2019, când a fost făcut controlul, „nu era pus în funcţiune şi nu a fost utilizat, cu toate că fusese plătit".

Reacţiile celor doi manageri de spitale împotriva cărora deputatul Emanuel Ungureanu a depus plângeri

Managerii Institutului de Psihiatrie Socola şi al Spitalului Spiridon au reacţionat după ce deputatul Emanuel Ungureanu a depus plângeri penale împotriva lor, spunând că acuzaţiile nu sunt fondate: „Ori a fost prost informat, ori nu a citit în întregime raportul Corpului de Control".

Managerul Spitalului Spiridon, Ioan Bârliba, a declarat, marţi, presei, că a existat un control şi în urma acestuia nu a fost găsită nicio încălcare a legii. Au existat doar recomandări, respectate de altfel.

„Am avut nişte recomandări făcute de Corpul de Control şi ţin să fac precizarea că la niciuna dintre recomandări nu scrie că a fost vreun prejudiciu. Sunt nişte constatări cu termene pe care ni le-a dat Corpul de Control să remediem, lucru pe care l-am şi făcut", a declarat Ioan Bârliba.

Acesta a explicat care este situaţia rezervorului de oxigen de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, spunând că ani de zile, pe piaţă a existat un singur furnizor acreditat pentru furnizarea de oxigen pentru spitale.

„La momenul controlului, pe piaţă, mai era un furnizor de oxigen medicinal de puritate peste 98 la sută. La momentul în care se afla controlul aici noi eram în plină procedură de achiziţie, atunci existând doi operatori fireşte că am organizat procedura de licitaţie nemaidepinzând de acel unic furnizor", a declarat Ioan Bârliba.

În ceea ce priveşte sediului Fundaţiei Epitropia, managerul Spitalului Sfântul Spiridon a spus că în raportul Corpului de Control se arată că spaţiul respectiv nu putea fi dat în comodat, ci dat în chirie. Fundaţia Epitropia este condusă de către Eugen Târcoveanu, chirurg la Spitalul Sfântul Spiridon, iar de-a lungul anilor, fundaţia a donat aparatură unităţii medicale.

„Dânşii de la Corpul de control au invocat că nu am perceput chirie şi nu am încasat contravaloarea energiei electrice şi termice. Închipuiţi-vă o încăpere de 17 metri care are un calorifer cu şase elemenţi şi un bec. Dacă e să facem nişte calcule ajungem în derizoriu, dar am respectat ce a zis Corpul de Control şi am desfiinţat sediul şi l-am rugat pe domnul profesor Târcoveanu să găsească un sediu în afara spitalului", a declarat Ioan Bârliba.

Reacţia managerului de la Institutului de Psihiatrie Socola este asemănătoare. Gabriel Oprişanu a declarat că acuzaţiile nu sunt fondate, invocând acelaşi raport al Corpului de Control.

„Infirm cu tărie faptul că acest lucru s-ar fi întâmplat în timpul mandatului meu, eu nu am la cunoştinţă să existe o asemenea plângere împotriva mea sau mă rog, până acum. Nu ştiu dacă cineva cercetează asemenea lucruri, dar dacă cineva va cerceta, în momentul în care voi primi ordonanţa de clasare, cu siguranţă veţi fi primii care veţi afla", a spus, presei, Oprişanu, întrebat despre faptul că la spitalul pe care-l conduce s-ar cere mită pentru un post de asistent medical.

Despre posturile scoase la concurs, fără a exista în statul de funcţii, managerul Institutului de Psihiatrie a afirmat că este vorba, cel mai probabil, de o situaţie din 2016: „Eu cred că domnul deputat ori a fost prost informat, ori ... nu îl suspectez de reacredinţă, ori nu a citit în întregime raportul Corpului de Control", a spus Oprişanu.

Acesta a precizat că singura problemă „cu tentă penală din raportul Corpului de Control" face referire la o angajare din 2009, când o moaşă medicală a fost angajată pe post de asistent medical, însă că acest lucru s-a întâmplat cu 8 ani înainte de a fi el manager la această unitate medicală.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici