UNHCR: România a primit 860 de cereri de azil în 2010, cele mai multe de la cetăţeni afgani

România a primit 860 de cereri de azil în 2010, înregistrând o creştere uşoară faţă de anul trecut, cele mai multe fiind depuse de cetăţeni afgani, astfel că ţara noastră s-a situat pe locul 25 la capitolul solicitări de azil din 44 de state monitorizate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Urmărește
5 afișări

România a primit, în 2010, 120 de solicitări de azil din partea unor cetăţeni afgani şi 109 cereri din partea unor cetăţeni moldoveni, potrivit unei statistici lansate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

De asemenea, 75 de irakieni şi 68 de turci au depus cereri de azil, precum şi 21 de cetăţeni din Myanmar şi 19 sirieni.

În 2009, fuseseră depuse 840 de solicitări de azil în România, iar în 2008 numărul era aproape de 1.200.

Principala concluzie a raportului publicat de UNHCR este că numărul de solicitanţi de azil din ţările industrializate a continuat să scadă în 2010, aducând cifra până la aproape jumătate din cea de la începutul mileniului.

Reprezentanţii ONU au monitorizat 44 de ţări industrializate, printre care cele 27 de state UE şi Albania, Australia, Bosnia şi Hertegovina, Canada, Croaţia, Islanda, Japonia, Republica
Coreea, Liechtenstein, Muntenegru, Noua Zeelandă, Norvegia, Serbia, Elveţia, Turcia, Statele Unite şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia.

Potrivit raportului, 358.800 de cereri de azil au fost depuse în ţările industrializate anul trecut, respectiv cu cinci la sută mai puţine decât în 2009 şi cu 42 la sută mai puţine decât recordul stabilit în 2001, când au fost depuse aproape 620.000 de cereri de azil.

În Europa, cel mai mare declin al numărului de solicitări de azil s-a înregistrat în zona de sud a continentului (33 la sută), respectiv în Malta, Italia şi Grecia. Acest declin a fost însă compensat prin creşteri în alte părţi, în special Germania (49 la sută), Suedia (32 la sută), Danemarca (30 la sută) sau Turcia (18 la sută). Creşterea numărului de cereri de azil din nordul Europei a fost temperată, în 2010, de scăderi substanţiale în Norvegia (cu 42 la sută) şi Finlanda (cu 32 la sută).

În ceea ce priveşte situaţia pe continente, doar în Australasia s-au înregistrat mai multe solicitări de azil comparativ cu 2009, Australia primind peste 8.200 de cereri, cu 33 la sută mai multe.

Dintre cele 44 de state monitorizate, SUA a rămas pe primul loc în ceea ce priveşte ţările ce oferă azil, pentru al cincilea an consecutiv. SUA a avut una din fiecare şase cereri de azil depuse în ţările industrializate incluse în raport. Creşterea cu 6.500 a numărului de solicitări de azil din SUA se datorează chinezilor şi mexicanilor care au depus documentele.

Franţa şi-a menţinut poziţia secundă, fiind urmată de Germania (care a avut multe cereri din partea cetăţenilor sârbi şi macedoneni), Suedia şi Canada. Împreuna, statele aflate pe primele cinci locuri au primit mai mult de jumătate (56 la sută) dintre toate cererile de azil cuprinse în raport.

Referitor la ţările de origine, cel mai mare grup de solicitanţi de azil în 2010 a fost din Serbia (aproape 29.000 de persoane, inclusiv din Kosovo), care a înregistrat o creştere cu 54 de procente faţă de 2009.

"Interesant de observat este faptul că numărul cererilor de azil din 2010 a fost comparabil cu cel înregistrat în 2001, la scurt timp dupa criza din Kosovo", se precizează în raport.

Afganistan a ocupat locul al doilea în ceea ce priveşte ţara de origine a solicitanţilor de azil, urmată de China. Pentru prima dată din 2005, Irakul nu a fost una dintre primele două ţări de origine ale solicitanţilor de azil. Acesta a căzut pe locul al patrulea, urmat de Federaţia Rusă. Somalia, care a ocupat locul trei în 2009, a ajuns pe locul al şaselea în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici