UNICEF: Cele mai bogate state au probleme legate de competenţele copiilor şi bunăstarea lor. Care este situaţia în România

  • Suicidul, nefericirea, obezitatea şi abilităţile sociale şi academice limitate au devenit caracteristici mult prea des întâlnite la copiii din ţările cu venituri ridicate, potrivit ultimului raport publicat astăzi de către Biroul de Cercetare al UNICEF – Innocenti.
  • 85% din copiii români cu vârsta de 15 ani au o satisfacţie de viaţă ridicată, România situându-se pe locul 3, după Olanda şi Mexic.
  • În medie, 40% din copiii din toate statele membre ale OCDE şi ale UE nu deţin competenţe de bază în ceea ce priveşte cititul şi matematica la vârsta de 15 ani. Copiii din Bulgaria, România şi Chile se descurcă cel mai slab.
Urmărește
1217 afișări
Imaginea articolului UNICEF: Cele mai bogate state au probleme legate de competenţele copiilor şi bunăstarea lor. Care este situaţia în România

Care este situaţia din România

Un nou raport plasează Ţările de Jos, Danemarca şi Norvegia pe primele locuri între statele membre ale UE şi ale OCDE în privinţa bunăstării copiilor, relevând totodată pericolele majore ce ameninţă această bunăstare în contextul pandemiei de COVID-19 
 

Rezultate-cheie ale raportului

 
  • Sănătate mintală

În majoritatea ţărilor, mai puţin de patru cincimi dintre copii se declară mulţumiţi de propria viaţă. Turcia înregistrează cea mai mică rată a satisfacţiei în viaţă, şi anume 53%, fiind urmată de Japonia şi Regatul Unit. Copiii care au parte de susţinerea familiei în mai mică măsură şi cei care sunt victime ale bullying-ului au o sănătate mintală mult mai fragilă, se arată în raportul UNICEF. 

Lituania raportează cea mai ridicată rată a suicidului în rândul adolescenţilor – una dintre principalele cauze de deces în cazul adolescenţilor din ţările bogate cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, urmată de Noua Zeelandă şi Estonia. 
 
  • Sănătate fizică
Rata de obezitate şi rata de supraponderabilitate înregistrate în rândul copiilor au crescut în ultimii ani. La nivelul tuturor ţărilor, în jur de 1 din 3 copii este fie obez, fie supraponderal, înregistrându-se o creştere simţitoare a acestor rate şi în Europa de Sud. În peste un sfert dintre ţările bogate, mortalitatea infantilă depăşeşte în continuare raportul de 1 la 1.000.
 
  • Competenţe
 
UNICEF arată că, în medie, 40% din copiii din toate statele membre ale OCDE şi ale UE nu deţin competenţe de bază în ceea ce priveşte cititul şi Matematica la vârsta de 15 ani. Copiii din Bulgaria, România şi Chile se descurcă cel mai slab. Estonia, Irlanda şi Finlanda stau cel mai bine la acest capitol. În majoritatea ţărilor, cel puţin 1 din 5 copii nu are încredere în abilităţile sale sociale de a-şi face noi prieteni. Încrederea cea mai scăzută în această privinţă se remarcă la copiii din Chile, Japonia şi Islanda.

 

Care este situaţia în România

 
În privinţa României, aceasta se află pe locul 4, între ţările incluse în raport, în ceea ce priveşte bunăstarea mintală a copiilor, după Olanda, Cipru şi Spania.
 
  • 85% din copiii români cu vârsta de 15 ani au o satisfacţie de viaţă ridicată, România situându-se pe locul 3, după Olanda şi Mexic.
  • 83% din copiii cu vârsta de 15 ani din România îşi fac prieteni cu uşurinţă, cel mai ridicat procent în rândul ţărilor incluse în raport. 
  • 67% din copiii români spun că sunt implicaţi în luarea deciziilor acasă (cel mai mare procent în rândul ţărilor incluse în studiu) şi 56% participă la luarea deciziilor la şcoală.
  • 25% din copiii din România erau supraponderali sau obezi în 2016, România având acelaşi procent ca Olanda şi Danemarca.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici