Prima pagină » Social » Cornea: Vrem adoptarea unei legi unice a salarizării

Cornea: Vrem adoptarea unei legi unice a salarizării

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat, miercuri, că vrea adoptarea unei legi unice a salarizării, dar după aplicarea majorării salariale care se cuvine de drept cadrelor didactice.
Cornea: Vrem adoptarea unei legi unice a salarizării
28 ian. 2009, 21:52, Social

În ce priveşte legea unică de salarizare în sistemul bugetar, Aurel Cornea a spus, la finalul discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu, că punctul de vedere al federaţiei pe care o reprezintă este puţin diferit de cel al colegilor din alte sindicate, explicând că este imposibil într-o perioadă de criză, când nu se acordă niciun fel de creştere salarială, să poţi să negociezi "o lege cu impact atât de puternic, care are efect pentru peste 1,5 milioane de salariaţi".

"Interesele diferitelor grupuri sociale din sistem sunt atât de diferite şi chiar în interiorul fiecărui sistem grila de salarizare este în momentul de faţă atât de aplatizată încât practic este imposibil ca într-un termen atât de scurt să poţi armoniza toate aceste puncte de vedere", a adăugat Cornea.

El a subliniat că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a optat pentru adoptarea acestei legi, dar, din punctul de vedere al învăţământului, după aplicarea majorării salariale care se cuvine de drept profesorilor.

Cornea a afirmat că nu consideră corect un moratoriu în această perioadă, pentru că în termeni reali ar însemna o curbă de sacrificiu, iar în momentul în care se pune problema îngheţării salariilor, ar trebui îngheţate şi preţurile.

"Dar, după cum ştim, în perioada ultimă, unele preţuri au luat-o razna, ca atare am prezentat această situaţie, iar domnul preşedinte a spus că nu va face presiuni asupra Guvernului, va rămâne la latitudinea Executivului în negocierea cu sindicatele. El îşi rezervă dreptul de a susţine această propunere în continuare", a arătat Cornea.

Liderul FSLI a mai spus că a solicitat în continuare Guvernului, la Ministerul Finanţelor, în prezenţa premierului Emil Boc, acordare a 6% din PIB pentru Educaţie, precum şi acordarea majorării salariale.

"Nu ni s-a dat nicio garanţie în momentul de faţă, ni s-a spus numai că Guvernul, care mâine (joi – n.r.), va adopta acel proiect cu cifre la nivelul macro, va căuta soluţii pentru rezolvarea acestora", a precizat Cornea.

Citeşte şi:

Boc: Discuţiile pentru buget sunt în fază finală

Petcu: Moratoriul de 6 luni privind salariile, subiectul discuţiei cu preşedintele

Geoană: PSD nu va fi de acord cu îngheţarea salariilor

Băsescu: Am prezentat sindicatelor şi patronatelor situaţia economică a României

Petcu: Preşedintele vrea ca bugetul de stat să fie adoptat joi

Boc: Discuţiile pentru buget sunt în fază finală

Băsescu: Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni

Hossu: Îngheţarea salariilor este imposibilă