Uniunea Consiliilor Judeţene îi dă în judecată pe Kovesi şi Morar pentru reţinerea lui Nicolescu
Într-un comunicat de presă al UNCJR, semnat de către secretarul general al Uniunii, Nicuşor Constantinescu, se arată că măsura luată de procurorii DNA în cazul lui Constantin Nicolescu reprezintă „un abuz şi o sfidare adusă principiilor statului de drept”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România a luat cunoştinţă cu îngrijorare despre reţinerea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, sub pretextul instrumentării unui dosar penal deschis în urmă cu cinci ani. Considerăm că măsura luată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie reprezintă un abuz, o sfidare adusă principiilor statului de drept, o punere în operă a unui ordin de represiune politică menit să abată atenţia opiniei publice de la starea dezastruoasă în care a fost adusă ţara de către guvernarea PDL”, se precizează în comunicatul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.
În documentul citat se menţionează că decizia luată de procurori în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş a avut „girul” preşedintelui Traian Băsescu.
„Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene consideră că orice cetăţean al României, inclusiv preşedinţii de consilii judeţene aleşi uninominal de cetăţeni la alegerile din 2008, au dreptul la o judecată corectă, normalitatea fiind trimiterea în judecată, şi nu arestarea. Este inadmisibil ca la peste 20 de ani de la prăbuşirea dictaturii comuniste ameninţările proferate la adresa unui ales al cetăţenilor şi al unui reprezentant al Bisericii de către un parlamentar PDL, senatorul Mircea Andrei, liderul organizaţiei Argeş a partidului de guvernământ, să fie puse în practică de procurori cu girul preşedintelui Traian Băsescu „, mai susţin reprezentanţii UNCJR.
De asemenea, conducerea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene spune că intenţionează să îi dea în judecată pe procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi pe şefulDNA Daniel Morar, dar şi să sesiseze instanţele române şi europene.
„Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România consideră că respectarea cu sfinţenie a principiului separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei este o condiţie esenţială pentru respectarea libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi face apel către toţi procurorii şi judecătorii din România să respecte prevederile Constituţiei şi să refuze executarea oricărui ordin sau dispoziţie cu caracter politic inclusiv arestarea ilegală a cetăţenilor români. Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România va face toate demersurile legale prin sesizarea tuturor instanţelor române şi europene democratice, inclusiv înaintarea de plângeri penale în justiţie privind gravele abuzuri săvârşite la ordin de către procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin hărţuirea şi reţinerea aleşilor locali şi a oponenţilor politici ai actualului regim, solicitând astfel revenirea la democraţie şi normalitate”, se mai arată în comunicatul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene.
Joi seară, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, se află la Tribunalul Argeş, unde la ora transmiterii acestei ştiri se judecă propunerea procurorilor DNA Piteşti de arestare preventivă pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii DNA Piteşti, după ce a fost audiat timp de aproximativ patru ore şi au fost făcute percheziţii atât la biroul acestuia, cât şi la locuinţa sa din municipiu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş este acuzat că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false potrivit cărora acestea ar fi fost afectate de inundaţiile din 2005, şi a atribuit contractul de reabilitare unei firme a familiei.
Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, se arată într-un comunicat de miercuri al DNA.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în 8 iunie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip Phare în sumă de 880.249,95 euro, „având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare din Argeş, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005”.
„Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document care nu exista în realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş), precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor patru unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005”, notează procurorii DNA.
Potrivit acestora, contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente „atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului”.
Nicolescu mai este acuzat şi că, în perioada 2006 – 2008, a primit mită de la patronul firmei Pic, Cornel Penescu, 66.588,15 lei şi produse, pentru a dispune achiziţionarea de către CJ Argeş a unor produse alimentare şi nealimentare de la această societate, fără a organiza pentru aceasta o licitaţie publică.
Procurororii anticorupţie îl mai acuză pe preşedintele CJ Argeş şi că, în cursul lunii iunie 2009, folosindu-se de funcţia sa, a instigat primarul unei comune din Argeş „să nu îndeplinească anumite acte de serviciu”, respectiv să nu aplice unei persoane o amendă de 10.000 de lei într-un caz privind o autorizaţie de construcţie.
Constantin Nicolescu are 65 de ani şi se află la conducerea CJ Argeş din anul 2004, după ce în perioada 2000-2004 a fost senator de Argeş. Este inginer şi doctor în economie, iar intrarea lui în politică a avut loc în 1995, când s-a înscris în PDSR, fiind prim-vicepreşedinte, iar ulterior preşedinte executiv al PSD Argeş. Din anul 2005 este preşedinte al PSD Argeş.