- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.12.2012, 15:01)
- Liviu Iancu
Uniunea Editorilor: Nouă din zece copii învaţă după manuale vechi, iar 50% dintre ele sunt uzate moral
Manualele nu aduc voturi şi nimeni nu îşi asumă să facă o reformă adevărată în educaţie, iar aproximativ 90% copiii din România au ajuns să înveţe după manuale vechi, dintre care jumătate sunt şi uzate moral, a declarat agenţiei MEDIAFAX Mario De Mezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România.
Urmărește
323 afișări
Uniunea Editorilor: Nouă din zece copii învaţă după manuale vechi, iar 50% din manuale sunt uzate moral (Imagine: Balazs Attila/ Mediafax Foto)
"România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte. În orice statistică. Avem o valoare a cifrei de vânzări pe total carte, cu cărţile care apar cu ziare şi cu manuale, de circa 100 de milioane de euro. În Ungaria, piaţa de carte e de peste 300 de milioane de euro, în Polonia piaţa este de un miliard de euro, iar Germania are o piaţă de zece miliarde de euro. Manualele înseamnă cam patru milioane de euro pe an la noi, respectiv 4%, în timp ce în orice ţară civizilizată, vânzările de manuale reprezintă 30% din totalul pieţei de carte", a spus De Mezzo.
El crede că piaţa manualelor este dezastruoasă şi spune că în 23 de ani de la Revoluţie niciun ministru al Educaţiei nu s-a preocupat de manuale. Astfel, în niciun an nu se asigură necesarul pentru toţi elevii.
"Cel mai nou manual din România este editat în 2006. Deci de atunci nu mai există manuale noi. Cel mai vechi e din 1996. Noi avem copii născuţi în 1998 şi care învaţă după manuale din 1996, când nu aveam internet sau telefon mobil. Informaţiile sunt depăşite şi nu mai ţin ritmul cu dinamica vremii. Un copil care are 7-8 ani şi de 2-3 ani creşte cu jocuri interactive pe iPad, care îl stimulează, se duce la şcoală şi găseşte acelaşi abecedar de acum 20 de ani, după care am învăţat şi eu şi care e total depăşit", a afirmat De Mezzo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
El spune că lipsa manualelor de pe piaţă nu este vina editorilor, care "şi mâine" ar investi în publicarea acestora.
"Dar eu, ca editor, nu am voie. Ca să investesc într-un manual, Ministerul Educaţiei trebuie să facă licitaţie de manuale pe diferite clase. Or ministerul nu face aceste licitaţii şi eu nu am voie, prin lege, să schimb un cuvânt faţă de manualul care mi-a fost aprobat în '96. Noi ne rugăm de minister de patru ani să facă aceste licitaţii, dar nu se întâmplă. Niciun ministru nu s-a preocupat de manuale", a afirmat preşedintele Uniunii Editorilor.
De Mezzo a explicat că ministerul Educaţiei retipăreşte în fiecare an un număr de manuale, dar din totalul necesar statul are bani doar pentru 10%.
"Deci doar 10% dintre copii au manuale noi, restul de 90% sunt vechi. Ei le primesc de la şcoală, rămase de la colegii mai mari, sau le iau din alte părţi. Durata de viaţă a unui manual este de trei ani, după care ar trebui aruncat la gunoi. Cel puţin jumătate dintre manuale sunt uzate moral. Ministerul ştie lucrurile astea, dar nu vrea să facă nimic, pentru că nimeni nu are curaj să-şi asume o reformă adevarată în educaţie şi pentru că manualele nu aduc voturi. Cornul şi laptele aduce voturi, dar manualul nu. Părinţii nu se uită să vadă câţi ani are manualul. Nici 10% dintre părinţi nu se uită în manualele copiilor să vadă cât de vechi sunt. Pe când programul cornul şi laptele rupe, mai ales în mediul rural", a mai spus el.
Ca să ajungă la un nivel normal, potrivit editorilor, manualele ar trebui să ajungă la cel puţin 30% din cifra de carte din ţara respectivă. În cazul României ar trebui să crească de la patru milioane de euro la 30 de milioane de euro.
"În România pentru un manual de 180 de pagini, ministerul plăteşte 50 de cenţi. În Ungaria un manual costă şase euro. La noi doi lei plăteşti, de doi lei primeşti", a mai spus Mario De Mezzo.
Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe