- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.05.2015, 16:21)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uniunea Editorilor: Se repetă haosul la licitaţia pentru manuale. Situaţia este mult mai gravă
Haosul de la licitaţia pentru manuale se repetă şi în cazul achiziţiei manualelor de clasa a III-a, au avertizat, miercuri, reprezentanţii Uniunii Editorilor, precizând că situaţia este chiar mai gravă decât anul trecut, având în vedere că licitaţia a fost anunţată cu o întârziere de peste o lună.
Urmărește
394 afișări
Uniunea Editorilor: Se repetă haosul la licitaţia pentru manuale. Situaţia este mult mai gravă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) şi Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) n-au învăţat nimic din catastrofa licitaţiei pentru manualele de clasa I şi a II-a din 2014, începută foarte târziu (abia la 14 martie), gestionată defectuos şi finalizată cu mult după începerea anului şcolar, ceea ce a determinat o bulversare fără precedent a întregii societăţi", au declarat, miercuri, reprezentanţii Uniunii Editorilor din România (UER), precizând că au analizat documentaţia pentru achiziţia noilor manuale de clasa a III-a.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aceştia avertizează că anul acesta, deşi ministrul Educaţiei a asigurat recent că sistemul este mai bine pregătit, situaţia este mult mai gravă.
"Licitaţia a fost anunţată în 23 aprilie, cu o lună şi jumătate mai târziu ca în 2014, şi este grevată de mari deficienţe juridice şi de organizare, care anunţă un nou dezastru educaţional: manuale ieftine, elaborate pe fugă, evaluate după ureche, selectate de cadrele didactice pe drumuri de vacanţă şi distribuite în şcoli până la Crăciun. Practic, MECS şi CNEE, care tratează problema manualelor cu nepăsare, aroganţă şi dispreţ, vor să perfecţioneze catastrofa administrativă de anul trecut, pentru care nimeni n-a fost tras la răspundere, deşi consecinţele au fost devastatoare pentru şcoală şi societate, afectând calitatea învăţământului", consideră UER.
În opinia editorilor, incompetenţa celor care au organizat această nouă achiziţie va duce din nou la un "simulacru de competiţie", cu un număr restrâns de posibili câştigători pe lot (trei faţă de şase în 2014), după ce au fost eliminate printr-un prag abuziv ofertele cupreţuri de 14 la sută peste cel mai mic preţ (chiar dacă au cel mai performant conţinut).
"După o evaluare pe criterii farmaceutice, dar care lasă loc la uriaşe interpretări, ce vor genera probabil numeroase contestaţii, se va ajunge în august ca proiectele să fie selectate pe fugă de cadrele didactice aflate în vacanţă, iar producţia şi distribuţia manualelor (printate şi digitale) să se încheie cu mult după începerea noului an şcolar", au mai precizat editorii.
UER susţine că există o soluţie simplă, respectiv piaţa liberă de manuale, care funcţionează peste tot în Europa, dublată de o reală protecţie socială a elevilor proveniţi din familii aflate în dificultate. Practic, ministerul ar trebui doar să avizeze conţinutul manualelor, iar achiziţia ar fi realizată de şcolile beneficiare ale bugetelor descentralizate.
"Noile piedici pe care MECS le pune în faţa competiţiei corecte pentru manuale de calitate determină breasla producătorilor profesionişti din domeniu să reacţioneze prin contestaţii, sigurele căi de comunicare cu un minister tot mai rigid şi mai puţin dispus la dialog, care îngroapă tot mai mult o importantă industrie culturală şi creativă, dar şi învăţământul românesc", au concluzionat editorii.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că nu poate garanta finalizarea la timp a licitaţiei pentru manualele de clasa a III-a, explicând că nu se poate garanta pentru nicio achiziţie publică, dar că elevii vor avea din toamnă manuale pe bănci, noi sau vechi, deoarece sunt "transmisibile".
"Nimeni nu poate garanta, în condiţiile actualei legislaţii, data la care se poate finaliza un proces de achiziţie publică, însă pot să vă garantez că situaţia din anul trecut nu se va mai repeta, lucrurile find diferite la nivel de principiu. Anul trecut a fost vorba de abecedare, de manuale de clasa I, care nu sunt transmisibile, spre deosebire da manualele de clasa a III-a, care sunt transmibile. Deci, soluţia de rezervă în cazul pe care nu şi-l doreşte nimeni, pentru că ar duce la o întârziere a termenului de implemetare a noii curricule pe care ne-o dorim cu toţii, chiar şi în acest caz cel mai defavorabil, elevii de clasa a III-a vor avea la începutul anului şcolar manuale pe bănci, vechi sau noi", a declarat Cîmpeanu, în 23 aprilie.
Ministrul a precizat că a solicitat introducerea în caietul de sarcini a abordărilor cele mai profesionale, care să lase cât mai puţin loc de contestaţii, precum şi a unei clauze "care să evalueze la nivel preliminar calitatea manualelor ofertate", după care să se respecte întocmai reglementările legislaţiei în vigoare privind achiziţiile.
Cîmpeanu a mai precizat că numărul maxim de manuale alternative va fi de trei, pentru că altfel, în pofida numărului mai mare, calitatea ar fi mai slabă.
În anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a, care urmau să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, nu au primit noile materiale la început de an şcolar, fiind folosite o perioadă tot cele vechi.
Licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri, mai multe contestaţii fiind admise de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a decis să se facă reevaluarea ofertelor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe