Uniunea Europeană are un viitor. Optimismul cetăţenilor cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009

  • Atitudinea faţă de UE, în lunile iunie şi iulie, rămâne în general stabilă şi pozitivă, arată datele unui eurobarometru, publicate luni de Comisia Europeană.
  • O majoritate clară este optimistă în ceea ce priveşte viitorul UE în 26 de state membre, în timp ce opinia publică rămâne divizată în Grecia. Optimismul a crescut în 22 de ţări faţă de vara anului 2020, cu o creştere foarte pronunţată în Malta (75 %, +25), Italia (67 %, +18) şi Portugalia (76 %, +15).
Urmărește
1336 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană are un viitor. Optimismul cetăţenilor cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009

Uniunea Europeană are un viitor. Optimismul cetăţenilor cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009

Potrivit unui comunicat al CE, optimismul cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009, iar încrederea în UE rămâne la cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent. Sprijinul pentru moneda euro rămâne stabil la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2004 până în prezent.

Cetăţenii europeni identifică situaţia economică la nivelul UE ca fiind principala lor preocupare, urmată de mediu şi schimbările climatice şi de imigraţie. Sănătatea continuă să fie principala problemă la nivel naţional, cu puţin înainte de situaţia economică a ţării.

„Majoritatea europenilor sunt mulţumiţi de măsurile luate de UE şi de guvernele naţionale împotriva pandemiei de coronavirus şi consideră că planul de redresare <NextGenerationEU> va fi eficace în ceea ce priveşte răspunsul la efectele economice ale pandemiei. Aproape două treimi au încredere că UE va lua deciziile corecte în viitor pentru a răspunde pandemiei”, se arată în comunicat.

Optimismul cu privire la viitorul UE a crescut puternic din vara anului 2020, două treimi dintre respondenţi având în prezent o opinie pozitivă (66 %, +6 puncte procentuale). Acesta este nivelul cel mai ridicat înregistrat din toamna anului 2009 până în prezent. Doar cu puţin peste trei din zece respondenţi sunt pesimişti cu privire la viitorul UE (31 %, -7), fiind cel mai scăzut nivel din 2009 până în prezent.

O majoritate clară este optimistă în ceea ce priveşte viitorul UE în 26 de state membre, în timp ce opinia publică rămâne divizată în Grecia. Optimismul a crescut în 22 de ţări faţă de vara anului 2020, cu o creştere foarte pronunţată în Malta (75 %, +25), Italia (67 %, +18) şi Portugalia (76 %, +15).

De asemenea, după o creştere semnificativă înregistrată între vara anului 2020 şi iarna 2020-2021, imaginea pozitivă a UE rămâne la un nivel relativ ridicat (45 %) şi este opinia majoritară în 20 de state membre ale UE. Cele mai ridicate rezultate sunt observate în Irlanda (70 %) şi în Portugalia (62 %).

Din iarna 2020-2021, proporţia respondenţilor care consideră că situaţia economiei lor naţionale este „proastă” a scăzut semnificativ (-11), deşi aceasta rămâne opinia majoritară (58 %).

Conform comunicatului CE, 40 % dintre cetăţenii UE sunt în prezent de părere că situaţia lor economică naţională este „bună”, o creştere semnificativă (+11) după ce trei sondaje consecutive au arătat o scădere. Cu toate acestea, acest nivel de evaluare pozitivă rămâne sub nivelurile măsurate în perioada cuprinsă între primăvara anului 2017 şi toamna anului 2019.

Percepţia asupra situaţiei actuale a economiei naţionale variază foarte mult de la un stat membru la altul, de la 89 % din populaţia din Luxemburg, care consideră că situaţia este bună, la 9 % în Grecia, care consideră acelaşi lucru.

Sprijinul pentru moneda euro în zona euro a rămas stabil din iarna 2020-2021, situându-se la cel mai înalt nivel din 2004, şi anume 79 %.

Gradul de satisfacţie cu privire la măsurile luate de Uniunea Europeană pentru a combate pandemia de coronavirus a crescut semnificativ începând cu iarna 2020-2021, peste jumătate dintre cetăţenii UE fiind în prezent mulţumiţi (51 %, +8). Nemulţumirea a scăzut (41 %, -8), în timp ce 8 % dintre cetăţeni declară că nu ştiu (stabil).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici