- Home
- Social
- (10.01.2022, 16:43)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală. În ultimii şapte ani au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi
Anul trecut a fost al cincilea cel mai cald de când se fac înregistrări, în timp ce nivelurile de dioxid de carbon şi metan din atmosferă care încălzesc planeta, au atins noi cote maxime în 2021, au spus oamenii de ştiinţă din Uniunea Europeană.
Urmărește
446 afișări
Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală. În ultimii şapte ani au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi
Serviciul Copernicus pentru Schimbările Climatice (C3S) al UE a declarat luni într-un raport că ultimii şapte ani au fost cei mai călduroşi din lume „la o diferenţă clară” din înregistrările făcute începând cu 1850, iar temperatura medie globală în 2021 a fost cu 1,1-1,2 grade Celsius peste nivelul din 1850-1900. Cele mai ridicate temperaturi din istorie au fost înregistrate în 2020 si 2016, potrivit Reuters.
Ţările s-au angajat, în baza Acordului de la Paris din 2015, să încerce să limiteze creşterea temperaturii globale la 1,5 °C, la un nivel despre care oamenii de ştiinţă spun că ar evita cele mai grave efecte ale acesteia. Acest lucru ar necesita ca emisiile să se reducă aproximativ la jumătate până în 2030, lucru extrem de dificil de obţinut la nivel mondial.
Pe măsură ce emisiile de gaze cu efect de seră modifică clima planetei, tendinţa de încălzire pe termen lung a continuat. Schimbările climatice au exacerbat multe dintre evenimentele meteorologice extreme care au cuprins lumea în 2021, de la inundaţii din Europa, China şi Sudanul de Sud, până la incendii din Siberia şi Statele Unite.
„Aceste evenimente sunt o reamintire clară a necesităţii de a ne schimba, de a face paşi decisivi şi eficienţi către o societate durabilă şi de a lucra pentru reducerea emisiilor nete de carbon”, a spus directorul C3S, Carlo Buontempo.
Nivelurile globale de CO2 şi metan, principalele gaze cu efect de seră, au continuat să crească şi ambele au atins niveluri record în 2021. C3S a spus că nivelurile de metan, un gaz cu efect de seră deosebit de puternic, au crescut în ultimii doi ani, dar motivele nu sunt pe deplin înţelese. Emisiile de metan variază de la producţia de petrol şi gaze şi agricultură până la surse naturale precum zonele umede. După o scădere temporară în 2020 la debutul pandemiei de COVID-19, datele provizorii sugerează că emisiile globale de CO2 au revenit cu 4,9% în 2021.
Vara trecută a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, a spus CS3, după un martie cald şi un aprilie neobişnuit de rece, care au decimat recoltele de fructe în ţări precum Franţa şi Ungaria.
În iulie şi august, un val de căldură mediteranean a stârnit incendii intense în ţări precum Turcia şi Grecia. Sicilia a stabilit o nouă temperatură maximă europeană de 48,8 grade Celsius, un record care aşteaptă confirmarea oficială.
În iulie, peste 200 de oameni au murit când ploile torenţiale au declanşat inundaţii mortale în vestul Europei. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că schimbările climatice au făcut ca inundaţiile să fie cu cel puţin 20% mai probabile.
Tot în aceeaşi lună, inundaţiile din provincia Henan din China au ucis peste 300 de oameni. În California, un val de căldură record a fost urmat de al doilea cel mai mare incendiu din istoria statului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe