Uniunea Naţională a Judecătorilor, lui Băsescu: Afirmaţiile privind decizii pe salarii îndeamnă judecătorii să încalce valori

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îi răspunde preşedintelui în cazul afirmaţiilor privind decizii ale magistraţilor în cauze referitoare la scăderi salariale, susţinând că prin astfel de declaraţii judecătorii sunt îndemnaţi să încalce valori fundamentale ale sistemului judiciar.

Urmărește
370 afișări
Imaginea articolului Uniunea Naţională a Judecătorilor, lui Băsescu: Afirmaţiile privind decizii pe salarii îndeamnă judecătorii să încalce valori

Uniunea Naţională a Judecătorilor, lui Băsescu: Afirmaţiile privind decizii pe salarii îndeamnă judecătorii să încalce valori (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, că nu înţelege cum de se tot dau decizii în instanţe "într-o veselie" împotriva unei legi care prevede scăderi salariale pentru bugetari, în condiţiile în care acest act normativ a fost declarat constituţional.

În replică, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îi comunică Preşedinţiei României că instanţele judecătoreşti şi Curtea Constituţională au roluri diferite în procedura de verificare a respectării acestor exigenţe.

"În cadrul controlului de constituţionalitate, Curtea Constituţională verifică la nivel abstract şi general conformitatea legii cu Constituţia României. Judecătorii, în schimb, verifică dacă efectele legii, aplicate la o persoană concretă, îi afectează acesteia un drept fundamental. Cele două modalităţi de control sunt esenţialmente diferite, astfel încât afirmaţia preşedintelui în sensul că «În instanţe se câştigă […] împotriva unei legi care este constituţională» porneşte de la greşita înţelegere a rolului fiecăreia dintre aceste autorităţi", precizează UNJR într-un comunicat de presă.

UNJR mai arată că un judecător nu poate refuza unui cetăţean dreptul său fundamental de a-i fi examinată cauza în concret, raportat la efectele pe care o lege le produce asupra persoanei sale.

"Considerăm că este de datoria noastră, ca asociaţie profesională, să explicăm care este rolul judecătorului în societate, la fel cum este de datoria Preşedinţiei să se informeze în mod corect şi complet înainte de a face afirmaţii extrem de grave, de natură a afecta încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie şi prin care judecătorii sunt îndemnaţi să încalce valori fundamentale ale sistemului judiciar", susţine UNJR.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România reaminteşte Preşedinţiei României că fişa postului judecătorilor este stabilită de lege şi asumată de fiecare dintre ei prin jurământul depus la numirea în funcţie: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei!"

"Dacă faptul că judecătorii înţeleg să îşi respecte jurământul şi să apere în concret şi în mod efectiv drepturile fundamentale ale cetăţenilor echivalează sau nu cu distrugerea ţării, este, în final, o judecată de valoare pe care trebuie să şi-o asume în mod responsabil fiecare, cu atât mai mult Preşedintele ţării", notează UNJR în documentul citat.

Organizaţia profesională precizează că măsurile luate de Guvern în contextul crizei economice din ultimii doi ani au generat un val fără precedent de litigii cărora magistraţii trebuie să le facă faţă.

"În lipsa oricărui suport financiar sau logistic ce trebuiau asigurate de Ministerul Justiţiei, judecătorii îşi îndeplinesc rolul constituţional, acela de a apăra legea şi drepturile fundamentale ale omului", a precizat sursa citată.

UNJR subliniază că este dreptul şi datoria Guvernului să ia toate măsurile pe care le consideră necesare pentru prezervarea intereselor ţării în contextul crizei economice, dar în aceeaşi măsură este obligaţia fiecărui judecător, chemat să soluţioneze o cauză generată de aceste măsuri, să verifice dacă acestea respectă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

"Dacă e în fişa de post a cuiva să distrugă ţara asta, să distrugă echilibrele macroeconomice, îi spunem că o face cu succes. Uitaţi-vă, eu spun ce e adunat acum din hotărârile judecătoreşti: În condiţiile în care executăm bugetul anul acesta - 65 miliarde lei, ceea ce înseamnă 13,2 miliarde. Numai din hotărâri judecătoreşti, care au fost hotărâri împotriva unor legi care au fost declarate constituţionale. (...) în momentul de faţă sunt cumulate nouă miliarde lei, plăţi prin hotărârile judecătoreşti", a spus, joi, preşedintele Traian Băsescu.

El a întrebat, retoric, cine este responsabil de executarea bugetului de stat în România, magistraţii, Guvernul, Parlamentul.

"Sigur că sunt situaţii imposibile. Pe de o parte, toţi susţinem că trebuie să respectăm hotărârile judecătoreşti, pe de altă parte, când ai în buget un deficit, împrumuţi bani să faci plăţile din buget, iar cineva spunea «Îi tot trage cu pensiile, spunând că datorită pensiilor se împrumută bani», iar răspunsul meu, franc, este «Da, acolo avem deficitul, nu în altă parte».... Când împrumuţi bani ca să faci plăţile pe care trebuie să le faci din buget, când trebuie să mai pui 9 miliarde, de unde le pui?! (...) Nu pot fi puse (aceste hotărâri judecătoreşti - n.r.) în practică. Şi judecătorii se pun într-o situaţie imposibilă", a mai arătat preşedintele.

Întrebat dacă nu vor începe procese în instanţe pe tema indexării pensiilor, Băsescu a răspuns că "judecătorii trebuie să spună şi de unde se iau banii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici