Uniuniea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de SIDA: Peste 60% dintre persoanele cu HIV nu se simt în siguranţă dacă spun că sunt infectate

Peste 60% dintre persoanele cu HIV/SIDA nu se simt în siguranţă dacă spun că sunt infectate, ci se simt afectate de atitudinea celor din jur, iar unui pacient din trei i-au fost adresate injurii, arată un studiu al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Uniuniea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de SIDA: Peste 60% dintre persoanele cu HIV nu se simt în siguranţă dacă spun că sunt infectate

Uniuniea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de SIDA: Peste 60% dintre persoanele cu HIV nu se simt în siguranţă dacă spun că sunt infectate

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Toleranţei, UNOPA a organizat o dezbatere privind fenomenul de stigmatizare a persoanelor seropozitive din România.

Persoanele diagnosticate cu HIV/ SIDA constituie categoria cea mai discriminată din România, având cele mai mici şanse de integrare pe piaţa muncii. Potrivit unui studiu comandat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi dat publicităţii în septembrie, în opinia românilor, cele mai discriminate sunt persoanele infectate cu HIV/SIDA (64 la sută dintre respondenţi spun că foarte mult şi mult), apoi cele dependente de droguri (58 la sută), cele cu dizabilităţi psihice (56 la sută) şi cele cu dizabilităţi fizice (54 la sută).

Conform ultimelor date ale UNOPA, din 2015, 41,7% dintre cazurile noi de persoane depistate cu HIV/SIDA în România sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, acesta fiind segmentul cel mai expus riscului de îmbolnavire.

În cadrul dezbaterii iniţiate de UNOPA, au fost discutate rezultatele unei cercetări realizate de conf. univ. dr. Florin Lazăr de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti în perioada noiembrie 2014 - martie 2015.

Studiul a abordat problematica stigmatizării şi a integrării sociale a persoanelor seropozitive din România, fiind desfăşurat pe un eşantion de respondenţi format exclusiv din pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA.

Concluziile acestui studiu arată că: 63,7 % dintre cei diagnosticaţi cu HIV/SIDA nu se simt în siguranţă dacă mărturisesc faptul că sunt infectaţi, încercând să ţină secretul cu orice preţ, 48,1% se simt afectaţi de atitudinea celor din jur faţă de persoanele seropozitive, 29,2% au primit insulte şi injurii, iar unei ponderi de 24,2% le-au fost refuzate servicii medicale.

De asemenea, UNOPA atrage atenţia asupra faptului că 72,2% dintre cei care au răspuns la chestionar nu îşi cunosc valoarea ultimei determinări a încărcăturii virale şi 40,9% nu îşi cunosc numărul de CD4. Încărcătura virală şi numărul de CD4 reprezintă indicatori care oferă informaţii esenţiale despre evoluţia bolii.

"Prin intermediul activităţii noastre, facem eforturi pentru a scoate în evidenţă necesitatea ca noi toţi să fim solidari cu cei infectaţi cu HIV/SIDA. Acţiunile noastre, ale tuturor, pot îmbunătăţi sau, din contră, agrava starea emoţională a unui pacient şi şansele sale de a duce o viaţă normală. Dorim să extindem aria de sensibilitate a fiecărui om, încurajând la deschidere faţă de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci când au ocazia sa le întâlnească sau să vorbească despre ele", a declarat Iulian Petre, director executiv al UNOPA.

Studiul coordonat de Florin Lazăr a fost realizat pe un eşantion de 252 de respondenţi, pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA. Media de vârstă a eşantionului este de 33,2 ani. Criteriile de includere în cercetare a subiecţilor au fost vârsta de cel puţin 18 ani şi cunoaşterea diagnosticului de cel puţin 6 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici