- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (06.11.2018, 16:11)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Universitatea ”Babeş-Bolyai” Cluj, prima universitate din România în clasamentele americane
Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a fost inclusă pe cea mai înaltă poziţie din România în ranking-ul US News Best Global Universities pe anul 2018, făcut în spaţiul academic american, unde ocupă locul 575 la nivel mondial.
Urmărește
1636 afișări
Universitatea ”Babeş-Bolyai” Cluj, prima universitate din România în clasamentele americane
Potrivit unui comunicat transmis marţi de UBB, universitatea clujeană este urmată în clasamentul american de Universitatea Politehnică Bucureşti şi de Universitatea Bucureşti.
”UBB Cluj-Napoca a fost inclusă pe cea mai înaltă poziţie din România într-unul dintre clasamentele internaţionale majore ale anului 2018, ranking-ul US News Best Global Universities, realizat în spaţiul academic american şi dat recent publicităţii. Potrivit ediţiei curente a clasamentului, UBB se situează pe poziţia 575 la nivel mondial. La nivel naţional, UBB ocupă cea mai înaltă poziţie din clasament, fiind urmată de Universitatea Politehnică Bucureşti (poziţia 745 la nivel mondial), Universitatea Bucureşti (poziţia 774), Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi (situată pe poziţia 1058), Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Carol Davila (poziţia 1060), UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca (poziţia 1117), UMF Grigore T. Popa din Iaşi (poziţia 1173) şi Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi (poziţia 1226)”, se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Prorectorul UBB responsabil de cercetare, Daniel David, susţine că topul US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaţionale şi cel mai important realizat în spaţiul american.
”Faptul că UBB a câştigat câteva poziţii faţă de anul trecut, când s-a clasat pe locul 583, în timp ce alte universităţi din ţară au pierdut poziţii în clasament, reprezintă efectul politicilor academice din UBB şi al susţinerii interne a publicaţiilor Web of Science. Totodată, aceasta este cea mai bună clasare a unei universităţi româneşti în clasamentele realizate în anul 2018, fapt care confirmă statutul de universitate internaţională de excelenţă acordat universităţii clujene în urma auditului academic QS STAR din Marea Britanie”, arată David.
Potrivit acestuia, pe de altă parte, o serie de reglementări naţionale, mai vechi şi mai recente, dar şi o serie de decizii greşite separă învăţământul românesc de aria academică internaţională şi nu permit ca universităţile să fim competitive.
”Spre exemplu, promovarea academică a fost prost înţeleasă şi reglementată recent, afectând competitivitatea universităţilor româneşti, prin faptul că suntem obligaţi să transferăm posturi pe perioadă determinată în posturi pe perioadă nedeterminată, fără concurs. Unele reglementări CNATDCU ale Ministerului Educaţiei au creat situaţia absurdă ca în unele domenii, chiar dacă din doctorat sunt publicaţii Nature/Science sau în Top-10 din specialitate, totuşi să nu se poată susţine teza, decât dacă există publicaţii de tip conferinţă”, explică prorectorul UBB.
Daniel David susţine că în urma politicilor academice naţionale recente, prin care s-au tăiat locurile marilor universităţi ale ţării, în acest an peste 110 studenţi la nivel de master au fost împiedicaţi să înveţe gratuit la UBB, ”acest lucru afectîndu-i mai ales pe cei care nu-şi permit achitarea unor taxe de şcolarizare”.
”În aceste condiţii, UBB solicită Ministerului Educaţiei Naţionale punerea în acord a legislaţiei şi practicilor academice naţionale cu cele din aria academică europeană şi dezvoltarea unor programe de excelenţă, după modelul celor din Germania şi Marea Britanie, prin care universităţile româneşti care au o şansă să fie competitive în aria academică internaţională să fie susţinute în acest demers. Aceste programe pot veni la pachet cu programe de susţinere a universităţilor mai mici, regionale/locale, cu implicarea autorităţilor regionale/locale”, mai arată Daniel David.
De asemenea, UBB solicită Ministerului Cercetării şi Inovării dezvoltarea unor programe de susţinere a cercetătorilor pe perioadă nedeterminată şi a instrastucturii de cercetare din universităţile de excelenţă şi organizarea predictibilă de competiţii pentru susţinerea cercetătorilor angajaţi în universităţi pe perioadă determinată.
”În fine, UBB solicită Ministerului Fondurilor Europene să gândească o politică de dezvoltare academică echilibrată şi nebirocratică pentru toate regiunile ţării, în cheltuire fondurilor europene; în acest moment toate proiectele majore de infrastructură a cercetării se află în sudul ţării. În acest context, pentru se evita irosirea banilor europeni, aceştia trebuie dirijaţi în zonele de competitivitate naţională şi în cele care au potenţialul de a ajunge competitive naţional. Infuzia de fonduri europene în zone şi proiecte definite politic şi/sau iluzoriu, duce la irosirea unor oportunităţi de dezvoltare a ţării”, a conchis David.
US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaţionale care ierarhizează universităţile pe baza performanţelor academice, dar şi în funcţie reputaţia globală şi regională a acestora. Clasamentul general include cele mai bune 1.250 de universităţi din 75 de ţări ale lumii, ale căror performanţe au fost analizate în funcţie de 13 indicatori vizând reputaţia globală şi regională a cercetării, publicaţiile şi manifestările ştiinţifice, impactul şi numărul total al citărilor, colaborările internaţionale.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe