- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.04.2018, 17:51)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior
Universitatea din Bucureşti face un apel public prin care propune mai multe soluţii pentru creşterea calităţii învăţământului superior şi întărirea autonomiei universitare, urmând ca după semnare, această petiţie să fie trimisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Urmărește
266 afișări
Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior
"Autonomia universitară este esenţială pentru ca generaţiile tinere, cetăţenii europeni şi elitele viitoare culturale, ştiinţifice, economice şi politice să fie formate într-un spirit liber, independent de ideologiile de partid, în acord cu valorile fundamentale continentale. (...) Universitatea din Bucureşti a luat act de constituirea, la nivelul Uniunii Europene, a unui spaţiu european comun al învăţământului superior caracterizat de circulaţia liberă a studenţilor în interiorul UE, a unui spaţiu european al calificărilor ce presupune echivalarea şi circulaţia diplomelor universitare în toată Europa şi a unei pieţe europene comune a muncii", reiese din apelul public iniţiat de Universitatea din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Petiţia publicată de instituţia de învăţământ superior, care a strâns peste 200 de semnături, promovează nouă propuneri legate de creşterea calităţii în domeniul universitar.
1. Elaborarea unui set de principii privind autonomia universitară la nivel european, care să nu poată fi încălcate de autorităţile naţionale, asociată cu auditarea anuală a autonomiei universitare în fiecare stat membru.
2. Elaborarea unui sistem european de clasificare a universităţilor care să asigure o ierarhizare obiectivă a programelor de studii pe domenii şi a universităţilor în ansamblu, spre o corectă informare a celor interesaţi.
3. Asigurarea unui mecanism de finanţare din fonduri europene a evaluării externe încrucişate a universităţilor şi a programelor de studii din ţările membre ale UE, care să se constituie într-o garanţie suplimentară a acestui proces.
4. Încurajarea, la nivel european, a alocării unor cuantumuri minimale din PIB, de către fiecare stat membru UE în construcţia bugetelor naţionale pentru finanţarea educaţiei şi a cercetării ştiinţifice.
5. Stabilirea unor niveluri minimale (ajustate la paritatea puterii de cumpărare) ale finanţării pe student, pe care fiecare stat membru să le asigure în mod obligatoriu, în vederea consolidării unui cadru economic stimulativ pentru mobilităţile academice.
6. Înfiinţarea unui sistem de împrumuturi bancare pentru studenţii la învăţământul cu taxă, garantate din fonduri europene.
7. Iniţierea unor dezbateri privind includerea în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene a unor linii de finanţare distincte pentru creşterea atractivităţii şi a calităţii mediului academic european, accesate în baza unor criterii de performanţă;
8. Înfiinţarea, prin intermediul Eurostat, a unui sistem de monitorizare a traseelor ocupaţionale ale absolvenţilor de programe universitare din toate ţările UE, pentru o mai bună adaptare a sistemelor de educaţie la piaţa europeană a muncii.
9. Iniţierea unor dezbateri privind creşterea corelării dintre angajabilitatea - mobilitatea internaţională şi calificările din mediul superior, în vederea includerii ca prioritate în strategiile pe tema educaţieim, în contextul Strategiei Education & Training Post-2020.
De asemenea, Universitatea din Bucureşti va susţine o dezbatere amplă asupra acestor propuneri de măsuri, având ca obiectiv consolidarea ariei europene a educaţiei.
"Vă invit să semnaţi acest apel public şi să vă alăturaţi iniţiativei noastre, în care propunem câteva soluţii pentru un învăţământ superior mai bun. În numele tuturor semnatarilor, vom trimite aceste propuneri către preşedintele Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Juncker, Comisarului european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, dl. Tibor Navracsics, şi Comisarului european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, dl. Carlos Moedas", a scris pe Facebook, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru.
Citeşte şi: Iohannis şi-a făcut selfie-uri cu simpatizanţii în timpul vizitei la compania Aerostar din Bacău
Citeşte şi: Maşina lui Ianis Hagi, condusă de o altă persoană, a lovit un bibiclist. Poliţiştii au deschis dosar de cercetare penală
Citeşte şi: Două eleve din Sibiu, bătute cu biciul la şcoală de tatăl unei colege. Bărbatul, reţinut
Citeşte şi: CCR a admis sesizarea lui Iohannis pe Legea privind statutul funcţionarului public parlamentar
Citeşte şi: Patriarhul Ierusalimului i-a oferit prim-ministrului României cea mai înaltă distincţie, "Crucea Sfântului Mormânt"
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Maşina lui Ianis Hagi, condusă de o altă persoană, a lovit un bibiclist. Poliţiştii au deschis dosar de cercetare penală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46