Universitatea din Constanţa primeşte bani de la Uniunirea Europeană: proiect pentru valorificarea algelor din regiunea Mării Negre

Universitatea Ovidius din Constanţa va participa la implementarea unui proiect european de peste 1,4 milioane de euro destinat valorificării algelor în regiunea Mării Negre.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Universitatea din Constanţa primeşte bani de la Uniunirea Europeană: proiect pentru valorificarea algelor din regiunea Mării Negre

Universitatea din Constanţa, proiect pentru valorificarea algelor din regiunea Mării Negre

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) a câştigat proiectul „Harnessing Algae Power for Pollution Reduction and Blue Growth (AlgaeRevive)”, finanţat prin programul NEXT Black Sea Basin (Interreg VI-B).

Valoarea totală a proiectului este de 1.470.899,04 euro, din care 90% reprezintă sprijin financiar din partea Uniunii Europene (FEDR, NDICI – Global Europe, IPA), restul fiind contribuţie naţională.

„Obiectivul general al proiectului AlgaeRevive este de a crea un ecosistem durabil şi inovator pentru cercetarea, inovarea şi absorbţia industrială a algelor în regiunea Mării Negre. Proiectul îşi propune să valorifice potenţialul algelor ca soluţie pentru reducerea poluării, în special în contextul ecosistemelor marine, explorând, totodată, potenţialul acestora pentru diverse aplicaţii industriale”, transmite Biroul de Presă al UOC.

Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni, perioadă în care vor fi realizate mai multe activităţi, dintre care: crearea Black Sea Algae Knowledge Hub (Algae K-Hub), ce reprezintă o platformă de colaborare pentru schimbul de cunoştinţe, cooperarea în cercetare şi consolidarea capacităţilor instituţiilor partenere; cartografierea şi monitorizarea comunităţilor de alge folosind un instrument bazat pe inteligenţă artificială, pentru monitorizarea şi prognoza înfloririi algelor în Marea Neagră; activităţi-pilot pentru absorbţia industrială, ce implică identificarea locurilor de cultivare adecvate, dezvoltarea unor metode de producţie eficiente şi explorarea diverselor aplicaţii ale algelor, în alimente, energie şi bioplastice.

„În vederea realizării obiectivelor de cercetare din cadrul proiectului AlgaeRevive, Universitatea Ovidius din Constanţa va dota un laborator de chimie al Facultăţii de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie cu echipamente în valoare de 55.000 de euro şi va achiziţiona un ROV (Remote Operated Vehicle), în valoare de 110.000 de euro, care va fi utilizat de către cercetătorii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole, pentru studiile ce vor fi realizate în domeniul ecologiei marine”, precizează conf. univ. dr. Raluca Andreea Trandafir, prorectorul UOC pentru Fonduri structurale şi relaţia cu mediul socio-economic.

Proiectul „Harnessing Algae Power for Pollution Reduction and Blue Growth (AlgaeRevive)”, finanţat prin programul NEXT Black Sea Basin (Interreg VI-B), Prioritatea 1 – Regiune albastră şi inteligentă, Obiectivul Specific 1 – Dezvoltarea şi sporirea capacităţilor de cercetare şi inovare şi adoptarea de tehnologii avansate, este realizat în cadrul unui consorţiu din care fac parte şase organizaţii: Universitatea Ovidius din Constanţa, Fundaţia Via Pontica (Bulgaria), Universitatea „Prof. Dr. Assen Zlatarov” (Bulgaria), Institutul Tsotne Mirtskhulava Water Management din cadrul Universităţii Tehnice din Georgia, Universitatea Agrară de Stat din Odesa (Ucraina) şi Organizaţia Agricolă Elenă – Dimitra (Grecia).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alge,
alge,
marea neagră

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici