Universităţile acreditate suportă costul examenului de licenţă şi pentru abolvenţii altor instituţii

O instituţie de învăţământ superior acreditată poate organiza examen de absolvire sau examen de licenţă/diplomă pentru absolvenţii proprii ori cei de la alte universităţi, costurile fiind suportate de către organizatori chiar şi pentru studenţii provenind de la alte instituţii.

Urmărește
5 afișări

Potrivit unui proiect de ordin al MECTS privind metodologia - cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor în învăţământul superior, examenele de absolvire, licenţă, diplomă, selecţie, disertaţie pot fi organizate numai de către instituţii de învăţământ superior acreditate în condiţiile legii.

Ministerul Educaţiei, Daniel Funeriu a precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Legea educaţiei şi toate actele normative promovate de către MECTS interzic perpetuarea unor practici vechi care vizau funcţionarea instituţiilor neacreditate sau cu situaţii neclare.

"Ordinul prevede clar că instituţiile de învăţământ superior acreditate, aflate în perioada de monitorizare specială, au dreptul să organizeze, după caz, examene de absolvire, examene de licenţă, examene de diplomă, examene de disertaţie numai pentru absolvenţii proprii ai specializărilor/programelor de studii acreditate şi ai specializărilor/programelor de studii autorizate să funcţioneze provizoriu, care fac parte dintr-un domeniu de licenţă în care instituţia organizatoare are şi programe de studii/specializări acreditate. Totodată, universităţile acreditate care organizează examenele de finalizare a studiilor vor suporta costurile şi în cazul sudenţilor provenind din alte instituţii care solicită să susţină licenţa sau alt examen", a declarat ministrul Educaţiei.

În cazul în care universitatea care trimite studenţi să-şi susţină examenele de finalizarea a studiilor în altă unitate de învăţământ superior vrea să contribuie la cheltuielile organizatorilor, atunci, cele două pot semna un contract în acest sens.

"Nu aş vrea ca universitatea care trimite studenţi să plătească instituţiei organizatoare pentru a nu apărea situaţii de şantaj. Un contract legal înre cele două universităţi privind acoperirea unor costuri ar fi însă posibil", a mai spus Funeriu.

Pentru absolvenţii de învăţământ superior particular care se încadrează în prevederile Legii nr. 60/2000, precum şi absolvenţii care provin de la instituţii de învăţământ superior şi/sau programe de studii care au intrat în lichidare, se organizează examen de selecţie, anterior susţinerii examenelor de finalizare a studiilor.

Examenul de selecţie se desfăşoară numai în instituţii de învăţământ superior acreditate, desemnate în acest scop prin ordin al ministrului Educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, arată proiectul.

În situaţia în care, la nivel naţional, într-un domeniu de licenţă există numai programe de studii/specializări autorizate să funcţioneze provizoriu, absolvenţii acestor programe de studii/specializări vor susţine examenul de finalizare a studiilor la programe de studii/specializări acreditate "înrudite". Aceste programe de studii/specializări se stabilesc de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, în momentul autorizării provizorii, potrivit proiectului MECTS.

Diplomele pentru absolvenţii care au promovat examenul de finalizare a studiilor se eliberează, în programul de studii/specializarea absolvit(ă), de către instituţia organizatoare, în termen de cel mult 12 luni de la data promovării.

Până la eliberarea diplomei, absolvenţii care au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, adeverinţe de absolvire.

Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici