Universităţile care nu au făcut pensionări nu vor primi acceptul de concurs pentru posturile vacante

Instituţiile de învăţământ superior care nu au făcut pensionări conform Legii educaţiei, dar şi legislaţiei muncii nu vor primi acceptul ministerului de resort să scoată la concurs posturi vacante de asistent, lector şi şef de lucrări, a afirmat Cătălin Baba, secretar de stat în Ministerul Educaţiei

Urmărește
23 afișări

„Am emis joi o notă în sistem, prin care solicit instituţiilor de învăţământ superior să trimită lista posturilor vacante de asistent, lector şi şef de lucrări propuse pentru scoatere la concurs, extrasul din statul de funcţii care conţine respectivele posturi, o declaraţie pe proprie răspundere a rectorului instituţiei de învăţământ superior, care atestă că toate posturile didactice propuse a fi scoase la concurs au în structură numai discipline din planurile de învăţământ ale specializărilor/programelor de studii legal înfiinţate, precum şi metodologia proprie. Este foarte important de menţionat faptul că se vor scoate la concurs doar posturile vacante din instituţiile de învăţământ superior care au aplicat în integralitate prevederile articolului 289 din Legea educaţiei naţionale 1/2011. În acest sens, instituţiile de învăţământ superior trebuie să transmită lista nominală a personalului didactic şi de cercetare pensionat, la împlinirea vârstei de 65 ani, după data intrării în vigoare a acestei legi", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat.

Fiecărei universităţi i se va permite scoaterea la concurs a posturilor de asistent, lector şi şef de lucrări vacantate în perioada 2009-2011, într-un raport de "unu pe unu", respectiv un post vacant-un post scos la concurs.

"Vreau să subliniez faptul că persoanele care doresc să ocupe unul dintre posturile de asistent trebuie să deţină titlul de doctor", a precizat Baba.

Ministerul Educaţiei va administra un site pe care vor fi publicate informaţii referitoare la organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante. În acest sens, fiecare instituţie de învăţământ superior va transmite electronic, pentru fiecare post aprobat de către minister, descrierea postului scos la concurs, atribuţiile/activităţile aferente postului respectiv, incluzând norma didactică şi tipurile de activităţi incluse în normă, salariul minim de încadrare a postului la momentul angajării şi calendarul concursului.

Potrivit datelor deţinute de minister, printre profesorii universitari care îndeplinesc condiţiile de pensionare se află Aurel Ardelean de la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad (72 ani), Victor Ciupină de la Universitatea "Ovidius" din Constanța (70 ani), Ilie Cristescu de la Universitatea "Mihai Eminescu" din Timişoara (69 ani), Paul Dobrescu de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din Bucureşti (65 ani), Andrei Marga de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (65 ani), Achim Mihu de la Universitatea "Avram Iancu" din Cluj-Napoca (80 ani).

Articolul 289 din Legea educaţiei stabileşte că personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 ani şi că în învăţământul superior de stat, particular şi confesional se interzice ocuparea oricărei funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, după pensionare. Mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare, fiind exceptate funcţiile de membru al consiliului de administraţie al universităţilor particulare.

Senatul universitar, din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă.

Cadrele didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani şi pot conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 ani, uar după împlinirea vârstei de 65 ani pot conduce noi studenţi-doctoranzi numai în regim de cotutelă împreună cu un cadru didactic şi de cercetare care nu împlineşte vârsta de pensionare pe toată durata desfăşurării doctoratului respectiv.

La începutul lunii mai, Guvernul a aprobat metodologia ocupării posturilor în învăţământul superior, stabilind ca toate concursurile să fie publice, iar candidaţii pentru funcţia de profesor universitar să fie evaluaţi de către o comisie din care va face parte obligatoriu un profesor universitar din străinătate.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut că metodologia elimină "practica nepotismului" în ocuparea posturilor de asistent, lector, şef de lucrări, conferenţiar sau profesor universitar, deoarece din comisiile de concurs nu vor putea face parte rude ale candidaţilor sau persoane care au avut relaţii "comerciale" cu aceştia.

Ministrul Educaţiei a arătat totodată că, în baza metodologiei aprobate, vor putea fi ocupate şi posturile de asistent şi lector universitar, pe perioadă nedeterminată, într-un număr egal cu numărul de posturi vacantate din aprilie 2009.

Universităţile trebuie să transmită astfel, până la 30 mai, Ministerului Educaţiei solicitările pentru ocuparea posturilor de asistent şi lector universitar, cu încadrarea în numărul de ieşiri din sistem înregistrat începând cu aprilie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici