- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.07.2014, 18:24)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Universităţile pot organiza, din toamnă, învăţământ postliceal finanţat integral de solicitanţi
Învăţământul postliceal poate fi organizat, din anul 2014-2015, şi ca stuctură a universităţilor de stat, cu condiţia ca această formă de pregătire să se facă doar pe baza finanţării integrale a solicitanţilor - persoane fizice sau juridice, prevede ordonanţa de modificare a Legii educaţiei.
Urmărește
1059 afișări
Universităţile pot organiza, din toamnă, învăţământ postliceal finanţat integral de solicitanţi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Ordonanţa de modificare a Legii educaţiei, publicată luni în Monitorul Oficial, face referire şi la organizarea învăţământului postliceal, respectiv dreptul instituţiilor de învăţământ de stat de a organiza învăţământ postliceal. Admiterea în învăţământul postliceal se face pe baza certificatului de absolvire a liceului, nefiind necesară diploma de bacalaureat.
Conform actului normativ, învăţământul postliceal se organizează în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Pentru anul şcolar 2014-2015, colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat pot organiza învăţământ postliceal doar finanţat integral de către solicitant.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Organizarea şi funcţionarea învăţământului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, iar cifra de şcolarizare pentru învăţământul postliceal de stat se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Prin excepţie, cifra de şcolarizare pentru învăţământul postliceal de stat finanţat integral de către solicitanţi, persoane fizice sau juridice, se aprobă prin decizii ale inspectoratelor şcolare ori prin hotărâri ale senatelor universitare şi se comunică Ministerului Educaţiei.
Începând cu anul şcolar 2015-2016, cifra de şcolarizare şi mecanismul de finanţare pentru învăţământul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Finanţarea de bază pentru colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat se asigură la nivelul standardelor de cost pentru învăţământul preuniversitar.
Admiterea în învăţământul postliceal se face în conformitate cu criteriile generale stabilite de Ministerul Educaţiei, pe baza unei metodologii elaborate de unitatea/instituţia de învăţământ, prin consultarea factorilor interesaţi.
Pentru anul şcolar 2014-2015, au fost alocate, prin cifra de şcolarizare, 26.000 de locuri, după ce în anul şcolar 2013-2014 în învăţământul postliceal de trei ani au fost 61.792 de elevi.
Reţeaua de învăţământ postliceală de sta - finanţată de către solicitanţi, persoane fizice sau juridice - cuprinde 62 de unităţi, cele mai multe fiind cele care pregătesc tinerii pentru calificarea asistent medical generalist. Printre celelalte calificări din învăţământul postliceal se numără asistent medical de farmacie, cameraman fotoreporter, operator sunet, tehnician silvic, tehnician în industria cimentului , asistent de gestiune, desenator în construcţii şi arhitectură, tehnician cadrastru funciar-topograf, tehnician în activităţi de secretariat, diriginte oficiu poştal şi asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe