UNJR: Colegiul de conducere al ICCJ încearcă deturnarea procedurii constituţionale

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) afimră că se încearcă deturnarea procedurii constituţionale de către Colegiul de Conducere al ICCJ prin introducerea avizului conform în procesul de selecţie a judecătorilor la instanţa supremă, golind de sens rolul CSM.

Urmărește
10 afișări

UNJR îşi exprimă îngrijorarea şi nedumerirea - într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX - faţă de incapacitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi a celorlalte organe abilitate de a gestiona o problemă de importanţă fundamentală pentru întregul sistem judiciar, respectiv reglementarea cu celeritate a unei proceduri transparente pentru numirea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ).

UNJR reclamă contextul de haos şi incertitudine legislativă, de conflicte instituţionale fără precedent, care ar putea determina revenirea "la vechea modalitate de numire a judecătorilor la ICCJ, caracterizată prin lipsa de transparenţă, subiectivism şi nerespectarea principiului egalităţii de şanse".

"Astfel, după cinci luni de bâjbâieli instituţionale, există riscul ca, la solicitările şi presiunile ICCJ, CSM să declanşeze un nou val de numire a judecătorilor la ICCJ, în lipsa unor minimale criterii de transparenţă şi obiectivitate, într-un context de vid legislativ dezolant", spune Uniunea, care întăreşte astfel susţinerile ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în ce priveşte ruperea consensului între Consiliul şi instanţa supremă din cauza impunerii unui aviz conform pentru promovarea magistraţilor.

UNJR atrage atenţia asupra pericolului ce îl poate prezenta o asemenea poziţie a actualului CSM.

"Dacă se vor relua procedurile de numire a judecătorilor la ICCJ, într-un mod total aleatoriu, fără o procedură transparentă, o parte a actualilor membri reformişti ai CSM îşi vor încălca programul şi promisiunile electorale, îşi vor încălca promisiunea de schimbare a acestei proceduri în scopul aducerii în vârful piramidei sistemului judiciar de judecători cu adevărat competenţi, profesionişti şi integri, cu respectarea unor standarde de la care nu se poate abdica la acest nivel, indiferent de lipsa acută de judecători cu care se confruntă de ani buni majoritatea instanţelor din România", se arată în comunicat.

UNJR reaminteşte CSM că toate măsurile ce le-a luat până acum în domeniul numirii judecătorilor la ICCJ "au fost total neconvingătoare şi strategia, dacă a existat una în acest domeniu, trebuie regândită şi urmată cu fermitate".

"Făcând o analiză a acestor acţiuni UNJR reţine că ultimele interviuri de promovare la ICCJ au fost marcate de nemulţumirea celor 20 de magistraţi care s-au prezentat şi care au fost respinşi cu toţii pe criterii ce nu le erau direct imputabile, ci erau mai degrabă consecvente ideii, declarate public de actualul preşedinte al CSM, Horaţius Dumbravă, de a găsi o procedură transparentă de examinare a candidaţilor. Ulterior, în şedinţa din 17 martie 2011, CSM adoptă hotărârea 160 de aprobare a Ghidului privind procedura de selecţie a candidaţilor pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Începând cu această dată, încetează efectele Hotărârilor Plenului CSM 366/13 mai 2010, 482/19 octombrie 2005 şi 492/26 octombrie 2005 incidente în materia promovării judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea 160/2011 a CSM este suspendată de Curtea de Apel Bucureşti, iar ulterior acestei suspendări/ CSM îşi revocă propria hotărâre, lăsând în aer întreaga procedură de numire la ICCJ", explică Uniunea.

UNJR mai spune că în paralel se poartă discuţii de modificare prin OUG a Legii 303/2004, "care sunt însă privite cu reţinere şi chiar opoziţie de întregul sistem judiciar", Uniunea declarând public la acel moment că se opune unei asemenea soluţii şi arătând că, dată fiind importanţa deosebită a acestei teme, se impune parcurgerea procesului legislativ firesc, care permite consultarea publicului şi dezbateri pe marginea proiectului.

"Ca urmare a acestor demersuri, CSM formulează o propunere de modificare legislativă, înaintată MJ, care, după publicarea proiectului pe site trimite proiectul spre adoptare Camerei Deputaţilor. În mod surprinzător reprezentanţii ICCJ solicită Comisiei juridice introducerea avizului conform al Colegiului de Conducere al ICCJ în procesul de selecţie al candidaturilor, încercând practic să deturneze întreaga procedura constituţională, să golească de sens rolul CSM, alegându-şi astfel proprii colegi de complet, într-un mod ce reflectă un real conflict de interese şi încalcă legea fundamentală. În prezent soarta acestei propuneri mai mult decât surprinzătoare este incertă, decizia în Comisia juridică fiind amânată succesiv", susţine UNJR.

Potrivit organizaţiei, în acest context "de haos şi incertitudine legislativă, de conflicte instituţionale fără precedent, UNJR îşi exprimă clar poziţia împotriva revenirii la vechea modalitate de numire a judecătorilor la ICCJ, caracterizată prin lipsa de transparenţă, subiectivism şi nerespectarea principiului egalităţii de şanse şi atrage atenţia că va apela la toate mijloacele permise de lege pentru a împiedica un asemenea demers ce ar atrage după sine un imens regres în procedura de numire la ICCJ, pe care sistemul judiciar nu îl mai poate permite şi nici tolera".

Surse din magistratură susţin că reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii a acceptat să negocieze cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar aceasta plusează, astfel că este posibil ca CSM să cedeze presiunilor în sensul dorit de ICCJ.

Ministrul Cătălin Predoiu a declarat, joi, că Ministerul Justiţiei este gata să promoveze un proiect de ordonanţă de urgenţă în Guvern pentru rezolvarea problemei promovării judecătorilor la instanţa supremă.

Potrivit demnitarului, conducerea ICCJ a cerut în repetate rânduri promovarea de noi judecători la instanţa supremă, în special pentru Secţia penală.

Ministrul Justiţiei a subliniat că CSM a solicitat o procedură mai transparentă şi mai corectă pentru recrutarea acestora.

"Consensul a fost găsit în urma medierii Ministerului Justiţiei şi a fost exprimat în proiectul de lege adoptat de Guvern şi aflat în prezent în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Acest consens a fost însă rupt în urma solicitării ICCJ de a impune un aviz conform pentru promovarea judecătorilor de către CSM", a explicat Predoiu.

Totodată, ministrul a arătat că avizul conform cerut de instanţa supremă echivalează practic "cu mutarea centrului de greutate a deciziei privind promovarea de la CSM către ICCJ".

Cătălin Predoiu a mai spus că ICCJ nu a acceptat revenirea la consensul iniţial în jurul proiectului.

"Blocajul creat poate conduce la amânarea sine die a adoptării proiectului, a promovării judecătorilor şi menţinerea în funcţiune a unei proceduri de recrutare care nu oferă garanţii de transparenţă şi de corectitudine", a declarat Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici