- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.09.2017, 12:36)
- Andreea Traicu
UNJR: Dacă şefii din DNA pot verifica netrimiterea în judecată, de ce nu ar verifica şi trimiterea
UNJR a transmis ministrului Justiţiei că este de acord cu posibilitatea procurorului ierarhic superior de a infirma soluţii netemeinice, având în vedere un ordin de la DNA, potrivit căruia şefii pot verifica deciziile de netrimitere în judecată.
Urmărește
899 afișări
UNJR: Dacă şefii din DNA pot verifica netrimiterea în judecată, de ce nu ar verifica şi trimiterea
"Unele voci din societate au afirmat că o asemenea prevedere ar afecta independenţa procurorului. Actuala reglementare din Legea 304/2004, la art. 64 alin. 3, prevede că <<soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale>>. Pozitia UNJR, transmisă ministrului justiţiei, a avut în vedere faptul că <<necesitatea unui control şi pe temeinicie a fost subliniată de procurorul şef DNA în proiectul de management pe care l-a făcut în 2016>>", transmite UNJR.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România face referire la un ordin prin care procurorii şefi adjuncţi ai DNA examinează din oficiu legalitatea măsurilor procesuale şi a celor de netrimitere în judecată.
"Aşadar, dacă procurorii şefi din DNA pot examina «temeinicia şi legalitatea» netrimiterilor în judecată, nu vedem care ar fi problema să le examineze cu atât mai mult pe cele de trimitere", susţine UNJR.
"Procurorii îşi desfăşoară activitatea sub control ierarhic. De partea cealaltă, independenţa procurorului se caracterizează prin imposibilitatea şefilor ierarhici de a le impune soluţii, dar în nici un caz la îngrădirea atribuţiilor acestora de a verifica temeinicia şi legalitatea lucrărilor procurorilor ierarhic inferior, atribuţii care sunt în concordanţă cu Constituţia", a mai spus UNJR, precizând că "trimiterea în judecată a unei persoane este o măsură cu consecinţe negative deosebite asupra vieţii unei persoane, motiv pentru care procurorul ierarhic superior are obligaţia de a fi primul care să verifice dacă măsurile/soluţiile sunt legale şi temeinice".
Citeşte şi: Reprezentanţii MApN au avut discuţii cu o firmă italiană specializată în construcţia de nave
Citeşte şi: Canabis în Olt | Un tânăr din Bucureşti a fost reţinut după ce a înfiinţat, într-un sat, o cultură de canabis pe 350 mp
Citeşte şi: O nouă misiune pe MCV a Comisiei Europene pentru România | Vizita are loc într-o perioadă tensionată pentru sistemul judiciar
Citeşte şi: Modificări ale Codului Fiscal | Se introduce supraacciza la carburanţi, însă abonamentele medicale şi primele de asigurare de sănătate vor fi scutite de impozit
Citeşte şi: Gest impresionant al jandarmilor din Arad, plecaţi să amendeze o familie, în urma unei sesizări
Citeşte şi: FOTO | Lupii Negri din Iaşi s-au întors din Afganistan. Militarii români au asigurat securitatea la Kandahar
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe