UNJR: Murat Arslan, un judecător turc arestat, a câştigat premiul «Václav Havel» pentru drepturile omului 2017

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunţat că Murat Arslan, judecător turc şi preşedinte al Yarsav, o asociaţie independentă a judecătorilor turci, încarcerat de aproape un an, este câştigătorul premiului pentru drepturile omului Václav Havel pe anul 2017, potrivit UNJR.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului UNJR: Murat Arslan, un judecător turc arestat, a câştigat premiul «Václav Havel» pentru drepturile omului 2017

UNJR: Murat Arslan, un judecător turc arestat, a câştigat premiul «Václav Havel» pentru drepturile omului 2017

Premiul Václav Havel pentru drepturile omului este acordat în fiecare an de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în parteneriat cu Václav Havel Library şi Charta 77 Foundation pentru a recompensa acţiunile societăţii civile făcute în vederea apărării drepturilor omului în Europa şi dincolo de graniţele ei.

"Murat Arslan a fost nominalizat pentru acest premiu de către MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocraţie et les Libertés –, şi de către Uniunea Internaţională a Magistraţilor, având şi sprijinul altor asociaţii internaţionale reunite în Platforma pentru o Justiţie Indepedentă în Turcia şi Asociaţia Judecătorilor Europeni", se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Murat Arslan, născut în 1974 în Ankara, Turcia, a fost ales în 14 martie 2011 preşedinte al asociaţiei Yarsav, care are 1.800 de judecători şi procurori turci ca membri, fiind cea mai mare şi mai reprezentativă asociaţie a magistraţilor din Turcia.

"În timpul mandatului sau, Murat Arslan a avut intervenţii curajoase în societatea turcă, denunţând toate abuzurile crescânde făcute de puterea executivă şi legislativă împotriva drepturilor fundamentale ale cetăţenilor şi împotriva independenţei puterii judecătoreşti. Intervenţiile sale constante în social media, presă sau în forumurile instituţionale nu au scăzut în intensitate ca urmare a ameninţărilor tot mai mari pe care guvernul turc le îndrepta împotriva oricui «sfida» puterile hegemonice ale Preşedintelui Erdogan", potrivit sursei citate.

Murat Arslan a fost arestat în octombrie 2016, în timp ce-şi exercita cel de-al treilea mandat ca preşedinte Yarsav şi este în continuare în închisoare, fiind adus în faţa unei instanţe o singură dată, pe 26 octombrie 2016.

Decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a acorda premiul Vaclav Havel lui Murat Arslan este un semnal important pentru cei ce încă luptă pentru drepturile omului din Turcia, susţine MEDEL într-un comunicat.

“L-am cunoscut pe Murat Arslan şi suntem în contact permanent cu soţia şi avocata lui. Sunt mândră de el, de Yavuz Aydin şi de fiecare judecător şi procuror turc care se află în închisoare în Turcia sau în surghiun, pentru că au militat pentru respectarea drepturilor omului în Turcia. Ei ne arată că lupta pentru drepturile omului şi statul de drept este fără de sfârşit şi ne dau cu adevărat o lecţie de curaj şi independenţă. Este datoria noastră, a fiecărui judecător, să fim alături de ei. Este obligaţia Europei să fie alături de ei, să denunţe cu toată puterea încălcarea drepturilor omului din Turcia. Nu putem deveni complici la astfel de abuzuri, tăcând! Din păcate, reacţia slabă a autorităţilor europene faţă de situaţia din Turcia ne-a dovedit cât de vulnerabili suntem ca cetăţeni în faţa abuzurilor din partea statului, a încălcărilor drepturilor fundamentale şi că fiecare dintre noi suntem primii chemaţi să le apare. Nici un pas înapoi nu trebuie făcut de la statul de drept şi drepturile fundamentale, nici un compromis, oricât de mic, nu trebuie acceptat. Premiul primit de Murat Arslan este o prima recunoaştere de către Europa a luptei pe care judecătorii din Turcia o duc, o recunoaştere căreia trebuie să i se adauge un sprijin pe măsură“, a declarat judecătorul Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR.

UNJR este afiliată la MEDEL, având de-a lungul timpului proiecte comune cu Yarsav, asociaţia condusă de Murat Arslan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici